Codi de l'Advocacia Catalana
 


El  text del  Codi de l'Advocacia va ser aprovat l'1 de març  de 2001 pel Consell dels Il·lustres Col·legis d'Advocats i publicat en el Diari Oficical de la Generalitat  de Catalunya, el 19 de setembre de 2002 (Pàg. 16462).

El Codi de l'Advocia Catalana va entrar en vigor el 15 d'octubre de 2002.


Resolució

JUS/2588/2002, de 10 de setembre, per la qual, havent-ne comprovat prèviament l'adequació a la legalitat, s'inscriu al Registre de col·legis professionals de la Generalitat de Catalunya el Codi de l'Advocacia catalana.

Vist que en data 9 de març de 2001 el Consell dels Il·lustres Col·legis d'Advocats de Catalunya va presentar davant el Departament de Justícia, per a la seva qualificació i posterior publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, el text del Codi de l'Advocacia catalana, aprovat pel Consell en la reunió d'1 de març de 2001 amb l'assistència dels representants de cadascun dels catorze col·legis d'advocats de Catalunya, les bases del qual s'havien elaborat en el Segon Congrés de l'Advocacia Catalana, celebrat a Tarragona dels dies 29 de setembre a 2 d'octubre de 1999.

Vist que posteriorment, en data 3 de desembre de 2001, el president del Consell dels Il·lustres col·legis d'advocats de Catalunya va presentar un nou text, aprovat en la sessió de 22 de novembre de 2001, que inclou diverses modificacions del text inicial.

Vist el Dictamen de la Comissió Jurídica Assessora de data 16 de maig de 2002, i vist el nou text del Codi de l'Advocacia catalana, aprovat pel Consell dels Il·lustres col·legis d'advocats de Catalunya en la sessió de 14 de juny de 2002;
Atès que l'article 9.23 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya disposa que la Generalitat de Catalunya té competència exclusiva sobre col·legis professionals i exercici de les professions titulades, sens perjudici d'allò que disposen els articles 36 i 139 de la Constitució.

Vista la Llei 13/1982, de 17 de desembre, i el Reglament de col·legis professionals de Catalunya, aprovat pel Decret 329/1983, de 7 de juliol; el Decret 213/1983, de 31 de maig, pel qual es deleguen en el conseller de Justícia funcions atribuïdes al Departament de la Presidència; la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

Atès que el marc normatiu en el qual se situa la proposta de norma del Consell dels Il·lustres Col·legis d'Advocats de Catalunya està configurat per la Llei 13/1982 esmentada, de 17 de desembre, de Col·legis Professionals, i el Decret 329/1983, de 7 de juliol, d'aprovació del Reglament de Col·legis Professionals de Catalunya, que en aquesta normativa no hi ha un precepte que atribueixi expressament als consells de col·legis catalans l'elaboració d'uns estatuts generals de la professió i que, tanmateix, aquesta facultat es pot extraure de les que corresponen a cada col·legi que el conformen i que poden cedir-les al Consell de Col·legis amb la finalitat de tenir un règim comú per a tots els professionals integrats en els col·legis catalans.

Atès que el text presentat s'adequa a la legalitat vigent.

Atès que aquest expedient ha estat promogut per una persona legitimada, que s'han aportat els documents essencials i que s'han acomplert tots els tràmits establerts.

D'acord amb el que disposen els articles 79 i 80 de la Llei 13/1989, de 14 desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

A proposta de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques, i d'acord amb el Dictamen de la Comissió Jurídica Assessora,
Resolc:

  • 1) Declarar l'adequació a la legalitat del Codi de l'Advocacia catalana i disposar-ne la inscripció al Registre de col·legis professionals de la Generalitat de Catalunya.

  • 2) Disposar que es publiqui el Codi esmentat al DOGC, com a annex a aquesta Resolució.


Barcelona, 10 de setembre de 2002
Josep-D. Guàrdia i Canela
Conseller de Justícia

Annex
Codi de l'Advocacia Catalana

Exposició de motius

L'exercici de l'advocacia està experimentant en els darrers anys una profunda transformació que ha esta originada per l'impacte i la confluència de tendències tan rellevants com la globalització de l'economia, l'especialització i sofisticació del dret, el desenvolupament de les noves tecnologies, la proliferació de les professions i la massificació de la mateixa advocacia. En aquest context, l'advocacia s'enfronta en l'actualitat al repte indefugible d'adaptar-se amb rapidesa a les noves tendències.

L'advocacia catalana ha estat sempre pionera en l'esforç per acomodar la regulació professional a la realitat de cada moment. Un bon exponent d'aquest esforç és el Recull d'Usos i Costums aprovat pel Consell dels Col·legis d'Advocats de Catalunya el 12 de novembre de 1985. En el seu moment aquest text va constituir sens dubte un gran pas endavant i encara ara continua essent un excel·lent punt de referència. Altres exemples més recents són el Reglament de publicitat d'11 de desembre de 1998 i el Reglament de Societats Professionals de 16 de febrer de 2000.

Malgrat això, en alguns aspectes l'actual normativa col·legial reguladora de l'advocacia no dóna una resposta adequada al repte abans esmentat, i fins i tot representa en ocasions un difícil obstacle per al seu acompliment. Aquesta circumstància fa absolutament imprescindible reformar la regulació de l'exercici de l'advocacia.

D'altra banda, aquesta reforma normativa no només ve imposada per la força dels fets, sinó també per la força del dret. En aquest punt, resulta ineludible esmentar la Llei estatal 7/1997, de 14 d'abril, de mesures liberalitzadores en matèria de col·legis professionals. Aquesta Llei ha establert de manera rotunda, seguint la tendència vigent als països més avançats, que l'exercici de les professions ha de realitzar-se en règim de lliure competència, la qual cosa obliga sens dubte a modificar en molts aspectes la tradicional percepció de la nostra professió.

Els catorze col·legis d'advocats catalans, coordinats entorn al Consell dels Col·legis d'Advocats de Catalunya, s'han mostrat particularment sensibles davant la necessitat de reformar la normativa professional.

La prova més eloqüent d'aquesta sensibilitat és la convocatòria, per part del Consell, del Segon Congrés de l'Advocacia Catalana, amb l'objectiu de discutir i elaborar les bases del present Codi de l'Advocacia Catalana. En aquest Congrés, que es va celebrar a Tarragona els dies 29 i 30 de setembre i 1 i 2 d'octubre de 1999, l'advocacia catalana va donar suport de manera contundent al projecte d'elaborar una nova normativa. En aquest sentit, és molt significativa l'elevada participació que va tenir el Congrés, manifestada tant en l'alt nombre de congressistes i de participants en els treballs preparatoris com en el consens aconseguit en l'aprovació de les bases.

La competència normativa del Consell per aprovar el Codi de l'Advocacia Catalana s'assenta fonamentalment en la competència exclusiva de la Generalitat de Catalunya per regular l'exercici de les professions titulades, atribuïda a l'article 9.23 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya.

En exercici d'aquesta àmplia competència, que només troba els seus límits en la legislació bàsica de l'Estat, la Generalitat va promulgar la Llei 13/1982, de col·legis professionals, la qual alhora atribueix als col·legis la competència per regular l'exercici de les professions (articles 4.1 i 11.1) i als consells dels col·legis, com a corporacions coordinadores, la competència per unificar la normativa professional (article 16.b i c).

En definitiva, el present Codi pretén impulsar una reforma dirigida a modernitzar i unificar la regulació de l'exercici de l'advocacia a Catalunya, amb l'objectiu final de potenciar la seva competitivitat i, d'aquesta manera, oferir un millor servei als ciutadans i a la societat en general.


Capítol I
Disposicions generals


Article 1
Normativa aplicable

1. L'exercici de l'advocacia a Catalunya es regirà pel present Codi, sens perjudici de l'aplicació, quan correspongui, de la normativa autonòmica catalana, de la normativa estatal i de la normativa comunitària.

2. L'organització del Consell dels Col·legis d'Advocats de Catalunya i de cadascun d'aquests Col·legis es regirà, respectivament, per la normativa del Consell i per la normativa del col·legi corresponent, sens perjudici de l'aplicació, quan correspongui, de la normativa autonòmica catalana, de la normativa estatal i de la normativa comunitària.


Article 2
Àmbit d'aplicació

El present Codi s'aplicarà als advocats incorporats a qualsevol dels col·legis d'advocats catalans que, de manera habitual o ocasional, exerceixin l'advocacia a Catalunya.

Els advocats incorporats a col·legis d'advocats de fora de Catalunya quedaran subjectes a les normes d'actuació, la deontologia i el règim disciplinari del Codi en les seves actuacions professionals a Catalunya.


Article 3
Àmbit d'actuació dels advocats

1. Els advocats estan habilitats per exercir en exclusiva les activitats professionals de direcció i defensa de les parts en tota mena de processos, com també l'assessorament i el consell jurídics.

També estan habilitats per exercir en tot tipus d'expedient administratius davant qualsevol autoritat pública, o ens o entitat que en depengui, i la corresponent gestió i tramitació de les actuacions necessàries en el marc dels processos o procediments corresponents; igualment, estan habilitats per a l'assessorament, la tramitació, la gestió, l'administració, la representació, la negociació, la contractació, la mediació, la promoció, la consulta, l'estudi i l'informe relatiu a qualsevol tipus de negoci jurídic, operació o transacció, dret o interès, o aspecte relacionat amb la normativa aplicable, la seva interpretació o qüestions de caire jurídic divers, en totes les branques del dret, i l'elaboració dels contractes, els informes o els dictàmens que es requereixin, o qualsevol altre tipus de documentació que resulti menester o s'estimi convenient.

2. En desenvolupament de l'apartat anterior, i a títol merament enunciatiu i no limitatiu, cal entendre que els advocats estan habilitats per a l'actuació professional en els àmbits següents:

a) L'assessorament, la tramitació, la gestió, l'administració, la representació, la negociació, la contractació, la mediació, la promoció, la consulta, l'estudi i l'informe relatiu a operacions immobiliàries o urbanístiques de qualsevol tipus, així com relatius a expedients d'habitatges, habitatges de protecció oficial, expropiacions, arrendaments o de qualsevol altre tipus.

b) L'assessorament, la tramitació, la gestió, l'administració, la representació, la negociació, la contractació, la mediació, la promoció, la consulta, l'estudi i l'informe relatiu al dret de família, matrimonial o d'herències i successions, així com qualsevol altre aspecte de relació familiar o de parella o paternofilial, especialment en la mediació, que vingui regulada per la legislació civil.

c) L'assessorament, la tramitació, la gestió, l'administració, la representació, la negociació, la contractació, la mediació, la promoció, la consulta, l'estudi i l'informe relatiu al dret administratiu, especialment en l'actuació de les administracions públiques en matèria de llicències administratives, urbanisme, expropiació forçosa, contractació i, en general, la intervenció en l'actuació dels ciutadans.

d) L'assessorament, la tramitació, la gestió, l'administració, la representació, la negociació, la contractació, la mediació, la promoció, la consulta, l'estudi i l'informe relatiu a les operacions creditícies, de caire bancari o no, en les quals es concedeixin préstecs o crèdits, amb o sense garantia personal o real, ja sigui com a negoci en si mateix o com a operació relacionada amb qualsevol altra transacció, inclosa la compravenda o la permuta d'immobles o terrenys.

e) L'assessorament, la tramitació, la gestió, l'administració, la representació, la negociació, la contractació, la mediació, la promoció, la consulta, l'estudi i l'informe a favor de persones físiques o jurídiques relatiu a operacions personals o empresarials d'adquisició, compravenda, transmissió, arrendament, cessió de valors, drets, accions o qualsevol altre tipus de béns, mobles o immobles, així com l'assessorament previ per a tots aquells aspectes fiscals o financers propis de la gestió o l'administració d'aquests béns.

f) L'assessorament, la tramitació, la gestió, l'administració, la representació, la negociació, la contractació, la mediació, la promoció, la consulta, l'estudi i l'informe relatiu a qualsevol tipus d'assumpte o conflicte laboral i social, de caire individual o col·lectiu, ja sigui en relació amb les condicions econòmiques de la relació laboral, la seguretat i la salut al lloc de feina, la prevenció de riscos laborals, o ja sigui en relació amb la problemàtica del col·lectiu, o àdhuc la representació i defensa dels drets i interessos de les parts en expedients administratius, així com la tramitació i gestió de totes aquelles actuacions que es requereixin per salvaguardar els drets i llibertats dels treballadors i els interessos de les empreses.

g) L'assessorament, la tramitació, la gestió, l'administració, la representació, la negociació, la contractació, la mediació, la promoció, la consulta, l'estudi i l'informe relatiu a qualsevol tipus de qüestió fiscal, ja sigui com a qüestió o assessorament propi o ja sigui vinculat a algun tipus d'operació concreta, de les esmentades en els apartats anteriors, així com la tramitació dels expedients i les declaracions que corresponguin davant les autoritats fiscals.

h) L'assessorament, la tramitació, la gestió, l'administració, la representació, la negociació, la contractació, la mediació, la promoció, la consulta, l'estudi i l'informe relatiu a qualsevol tipus d'afer en matèria d'assegurances i la seva contractació.

i) L'assessorament, la tramitació, la gestió, l'administració, la representació, la negociació, la contractació, la mediació, la promoció, la consulta, l'estudi i l'informe relatiu a aspectes mediambientals, d'aigües, energia i noves tecnologies, relacionats amb la normativa que regula aquests nous àmbits, així com qualsevol altre aspecte normatiu o jurídic lligat amb les relacions que la nova economia, els canvis socials i les noves exigències d'una societat i una economia globalitzades puguin imposar a l'advocat en la defensa dels drets i interessos dels seus clients, així com en l'assessorament per a la seva adaptació a nous marcs legals i normatius.

3. L'habilitació dels advocats per a la seva actuació professional, segons ha estat descrita en els apartats anteriors, s'entén sempre d'acord amb la normativa vigent i les prohibicions i limitacions legals que es prevegin en cada moment.


Article 4
Principis de llibertat, independència i lliure competència.


1. En el seu exercici professional els advocats compliran les normes deontològiques aplicables i actuaran sota els principis de llibertat i independència, com també sota el principi de lliure competència amb altres advocats i professionals.

2. Només podran utilitzar la denominació d'advocat aquells que s'hagin incorporat al col·legi d'advocats corresponent en qualitat d'exercents.



Article 5
Llengua pròpia i llengües oficials


1. El català és la llengua pròpia dels col·legis d'advocats de Catalunya i del Consell dels Col·legis d'Advocats de Catalunya i, per tant, és la llengua d'ús normal i ordinari. A més, el català es la llengua oficial d'aquestes corporacions, com també ho és el castellà.

2. Els col·legis i el Consell impulsaran la normalització de l'ús del català en totes les professions jurídiques i en l'Administració de justícia de Catalunya. En concret, aquestes corporacions promouran l'edició en català de formularis, de normativa i de programes de gestió de despatxos i de qualsevol altre material relacionat amb les professions jurídiques.

3. Els advocats que prestin els serveis d'assistència jurídica gratuïta, de torn d'ofici i orientació jurídica hauran de poder atendre i actuar en la llengua que esculli el representat d'entre les dues llengües oficials de Catalunya.


Article 6
Previsió social


1. Els advocats, d'acord amb la normativa aplicable, hauran d'estar adscrits almenys a un dels dos règims de previsió social següents: el règim assegurador mutualista col·legial i el corresponent règim públic de la Seguretat Social.

2. El règim assegurador mutualista alternatiu a la Seguretat Social està integrat per les dues mutualitats següents: la Mútua de Previsió Social dels Advocats de Catalunya i la Mutualitat General de l'Advocacia Espanyola.

3. Els col·legis d'advocats catalans i el Consell dels Col·legis d'Advocats de Catalunya hauran de desenvolupar les següents funcions en matèria de previsió social:

a) Vetllar perquè en tot moment estigui garantit el dret de l'advocat a optar lliurement per qualsevol dels règims de previsió social, sense que en cap cas sigui exigible l'afiliació a les dues mutualitats.

b) Vetllar per la realització d'obra social a favor dels advocats, sens perjudici de l'autonomia de cada col·legi per articular sistemes propis d'ajuts als seus advocats, que en tot cas hauran de regir-se per criteris de solidaritat, no-discriminació i transparència.

c) Fomentar la subscripció de cobertures de previsió social amb caràcter complementari al règim de previsió al que consti adscrit l'advocat d'acord amb l'apartat 1.



Article 7
Assistència jurídica gratuïta i torn d'ofici

1. L'assistència jurídica gratuïta és un servei públic destinat a garantir la tutela judicial efectiva a tots els ciutadans que acreditin insuficiència de recursos per litigar. La prestació d'aquest servei correspon als advocats i procuradors, i la seva gestió, als col·legis. L'Administració, com a responsable última del recte funcionament del servei d'assistència jurídica gratuïta, haurà de finançar-lo adequadament garantint el pagament de les despeses de la seva gestió als col·legis i una retribució digna, suficient i en termes raonables als advocats, tenint en compte la normativa col·legial sobre honoraris. Els advocats que prestin el servei d'assistència jurídica gratuïta s'hauran de sotmetre a una formació continuada.


2. El torn d'ofici és un servei públic establert per garantir l'assistència i la defensa de les persones que sol·licitin advocat d'ofici o es neguin a nomenar-lo quan sigui preceptiva la seva intervenció, i consisteix en la designació d'ofici d'un advocat. La prestació d'aquest servei correspon als advocats, i la seva gestió, als col·legis. L'advocat designat d'ofici informarà als interessats del seu deure de pagar els honoraris, excepte quan al client se li reconegui el dret d'assistència jurídica gratuïta. A més, l'advocat informarà al client de la distinció entre ambdues figures i de la possibilitat o no de sol·licitar l'assistència jurídica gratuïta, tenint en compte la capacitat econòmica en cada cas concret.


3. Els col·legis d'advocats catalans i el Consell dels Col·legis d'Advocats de Catalunya realitzaran tots els esforços possibles i establiran els controls i els seguiments escaients per millorar la qualitat en la prestació o en la gestió dels serveis d'assistència jurídica gratuïta i de torn d'ofici. Aquestes entitats tindran la potestat d'unificar la seva regulació corporativa i negociar-ne el finançament per l'Administració.



Article 8
Noves tecnologies

1. Els col·legis d'advocats catalans i el Consell dels Col·legis d'Advocats de Catalunya promouran la correcta utilització de les noves tecnologies de la informació i de la comunicació per part dels advocats.

2. Els col·legis o, en el seu cas, el Consell, podran assumir, d'acord amb la normativa vigent, les facultats de certificar digitalment i emetre els corresponents certificats identificadors dels advocats, garantint-ne la confidencialitat i la identitat en les seves comunicacions amb els altres advocats o amb tercers i amb l'Administració pública, i establiran sistemes per garantir la seguretat de les seves comunicacions telemàtiques.

Capítol II
L'accés a l'advocacia


Article 9
Obligatorietat de la col·legiació

1. És un requisit indispensable per a l'exercici de l'advocacia estar incorporat al col·legi d'advocats corresponent.

2. La incorporació a un sol col·legi, que serà el del domicili professional únic o principal de l'advocat, serà suficient per poder exercir a tot el territori català, sens perjudici dels requisits que el Consell pugui establir en matèria de comunicacions fora de l'àmbit territorial de col·legiació.

3. Els col·legis remetran anualment a tots els jutjats i tribunals del seu àmbit territorial, com també als centres penitenciaris i de detenció, la llista dels advocats en exercici incorporats al seu col·legi, llista que s'actualitzarà periòdicament amb les altes i baixes.

4. Els advocats hauran de consignar en totes les seves actuacions el número de col·legiat o, en el seu cas, quan actuïn fora del seu àmbit territorial de col·legiació, el número de registre de la comunicació.



Article 10
Requisits de la col·legiació

1. Per a la incorporació a un col·legi d'advocats de Catalunya s'hauran d'acreditar les condicions següents:

a) Tenir la nacionalitat d'algun dels estats membres de la Unió Europea, sempre que es compleixin els requisits exigits a aquests efectes per la normativa vigent.

b) Ser major d'edat.

c) Posseir el títol de llicenciat en dret o els títols estrangers que, conforme a les normes vigents, siguin homologats a aquest.

d) No estar incurs en causa d'incapacitat.

e) No estar incurs en causa d'incompatibilitat per exercir l'advocacia.

f) No tenir antecedents penals que inhabilitin per exercir l'advocacia o qualsevol altra professió de caràcter jurídic, d'acord amb els respectius estatuts i la normativa aplicable, i sempre durant l'acompliment de la condemna o sanció corresponent.

g) Satisfer la quota d'ingrés corresponent i les que estableixi el col·legi corresponent.

h) Formalitzar l'adscripció al règim de previsió social legalment exigit.


2. En cas de reincorporació d'un antic col·legiat que per qualsevol motiu hagués perdut la condició de tal, s'hauran d'acreditar les condicions descrites a l'apartat anterior en el moment de la reincorporació.


Article 11
Incapacitat per exercir l'advocacia


1. Són circumstàncies determinants de la incapacitat per exercir la professió d'advocat:

a) Les sancions disciplinàries fermes que comportin la suspensió de l'exercici professional o l'expulsió del col·legi d'advocats corresponent.

b) La incapacitat declarada judicialment.

c) La inhabilitació o suspensió expressa per exercir l'advocacia, o qualsevol altra professió de caràcter jurídic, en virtut de resolució judicial o corporativa ferma, d'acord amb els respectius estatuts i la normativa aplicable, i sempre durant l'acompliment de la condemna o sanció corresponent.

d) Els impediments que, per la seva naturalesa o intensitat, impossibilitin el compliment de la funció de defensa dels interessos aliens encomanada als advocats.


2. Les incapacitats desapareixeran quan cessin les circumstàncies que les hagin motivat o s'hagi extingit la responsabilitat disciplinària.


Article 12
Incompatibilitat per exercir l'advocacia


1. L'exercici de l'advocacia és incompatible:

a) Amb les funcions i els càrrecs públics de l'Estat i de qualsevol de les administracions públiques, siguin estatals, autonòmiques, locals o institucionals, quan la seva normativa reguladora estableixi expressament aquesta incompatibilitat.

b) Amb l'exercici de les professions en relació a les quals la legislació estableixi expressament aquesta incompatibilitat.


2. L'advocat a qui afecti alguna de les causes d'incompatibilitat haurà de comunicar-ho al col·legi i cessar immediatament la situació d'incompatibilitat.


Article 13
Resolució de les sol·licituds d'incorporació


1. La Junta de Govern del Col·legi, dintre del termini màxim de dos mesos, haurà de prendre i comunicar l'acord d'incorporació, o bé la seva denegació. S'entendrà admesa la sol·licitud en el cas que transcorri aquest termini sense que recaigui resolució.

2. El degà o persona delegada per ell podrà, en casos d'urgència, acordar la incorporació amb caràcter provisional, sens perjudici de sotmetre-ho a la junta amb posterioritat.

3. En tot cas, no es podrà denegar la incorporació als professionals que reuneixin el requisits exigits en aquest Codi.


Article 14
Defensa d'assumptes propis


1. Podran actuar com a advocats sense necessitat d'estar incorporats a un col·legi d'advocats els llicenciats en dret que ho sol·licitin amb l'única finalitat de portar la defensa en procediments sobre assumptes propis, del cònjuge o dels parents dins del quart grau de consanguinitat o el segon d'afinitat.

2. L'autorització serà concedida en cada cas concret pel degà, sempre que els sol·licitants compleixin els requisits de col·legiació, excepte els referits al pagament de les quotes col·legials i a l'adscripció al règim de previsió social. En la seva actuació, els llicenciats en dret autoritzats estaran subjectes a la responsabilitat civil i disciplinària dels advocats.

3. Aquesta autorització suposa la concessió a l'interessat de tots els drets i les obligacions dels advocats, excepte el de satisfer les quotes col·legials, però només en relació a l'assumpte en qüestió.


Article 15

Pèrdua de la condició de col·legiat

1. La condició de col·legiat es perdrà per les causes següents:

a) Defunció.

b) Declaració judicial d'incapacitat.

c) Expulsió com a conseqüència del compliment d'una sanció disciplinària ferma que la comporti.

d) Condemna ferma que comporti la inhabilitació per exercir l'advocacia.

e) Baixa voluntària comunicada per escrit.


f) Baixa forçosa per incompliment de l'obligació de pagament de les quotes ordinàries o extraordinàries i de les restants càrregues col·legials.


2. La pèrdua de la condició de col·legiat no alliberarà del compliment de les obligacions vençudes, les quals es podran exigir als interessats o als seus hereus.


3. En relació a la baixa forçosa per incompliment de les obligacions econòmiques, la seva efectivitat estarà condicionada a la prèvia instrucció d'un expedient sumari, que comportarà un requeriment escrit a l'afectat perquè, dintre del termini que es fixi, es posi al corrent dels descoberts. Passat el termini sense compliment, es prendrà l'acord de baixa, que haurà de notificar-se de manera expressa a l'interessat. L'advocat podrà rehabilitar els seus drets pagant el deute, els interessos al tipus legal i la quantitat que correspongui satisfer en concepte de reincorporació.


Article 16
Suspensió o inhabilitació de l'exercici professional

1. La suspensió o la inhabilitació per a l'exercici professional no comprèn la pèrdua de la condició de col·legiat, sinó que la persona afectada continuarà pertanyent al col·legi, amb la limitació de drets que la causa o l'acord de suspensió o d'inhabilitació hagin produït.

2. La suspensió o la inhabilitació s'hauran de comunicar al Consell dels Col·legis d'Advocats de Catalunya.


Article 17
Comunicació de domicili per a notificacions

1. Els advocats hauran de comunicar al Col·legi corresponent el seu domicili per a notificacions a tots els efectes col·legials.

2. Així mateix, qualsevol canvi de domicili, perquè produeixi aquest efectes, haurà de ser comunicat expressament.


Article 18
Assegurança de responsabilitat professional


1. Es recomana que els advocats contractin una assegurança de responsabilitat professional que cobreixi de manera adequada els riscos que assumeixin en l'exercici de la professió.

2. Els col·legis hauran de contractar una assegurança col·lectiva de responsabilitat professional que cobreixi en una quantitat mínima els riscos que assumeixen els advocats incorporats al respectiu col·legi, sens perjudici que aquests puguin individualment ampliar la cobertura d'aquesta assegurança col·lectiva mitjançant la contractació d'una assegurança individual complementària.


Capítol III
La passantia


Article 19
Definició de passantia i règim aplicable


1. La passantia és un contracte en virtut del qual un advocat amb experiència, anomenat tutor, encarrega a un altre advocat sense experiència, anomenat passant, la realització, sota la seva direcció i supervisió, d'activitats pròpies d'advocat, a canvi de satisfer-li una remuneració mixta, en part en espècie, consistent en l'aprenentatge pràctic de la professió, i en part dinerària, consistent en una retribució acordada, la qual haurà de ser digna i atendre tant al temps esmerçat pel passant com a les tasques concretes dutes a terme en els assumptes del despatx.

2. Els tutors i els passants que decideixin vincular-se mitjançant un contracte de passantia estaran subjectes al règim establert en el present capítol, sens perjudici de la vigència de l'autonomia de la voluntat de les parts en tot allò no regulat.


Article 20
Requisits per ser tutor i passant


1. El tutor haurà de ser un advocat amb un mínim de set anys d'experiència en l'exercici de la professió. Excepcionalment, podrà ser tutor aquell advocat amb menys de set anys d'experiència, sempre que ho aprovi el col·legi corresponent.


2. El passant haurà de ser un advocat amb un màxim de cinc anys des de la seva col·legiació com a exercent. El tutor només podrà contractar un passant per any. Excepcionalment, el tutor podrà contractar més d'un passant per any, sempre que ho aprovi el col·legi corresponent. El contracte de passantia tindrà una durada màxima de tres anys.


Article 21
Drets i obligacions del tutor

1. El tutor té els drets següents

a) Encarregar al passant la realització d'activitats pròpies d'advocat.

b) Percebre del client la remuneració corresponent a l'activitat desenvolupada pel passant sota la seva supervisió i direcció.


2. El tutor haurà de complir les obligacions següents:

a) Dirigir i supervisar l'activitat del passant, impartint-li les instruccions i les explicacions corresponents, sense que pugui destinar-lo a tasques auxiliars impròpies de la professió.

b) Proporcionar al passant una formació pràctica de la professió, segons la disponibilitat del tutor.

c) Satisfer puntualment al passant la remuneració pactada, prèvia presentació de la minuta corresponent.

d) No exigir al passant cap tipus de remuneració a canvi de la passantia.


Article 22
Drets i obligacions del passant

1. El passant té els drets següents:

a) Obtenir la direcció i supervisió del tutor en relació a les activitats que realitzi.

b) Rebre una formació pràctica de la professió, segons la disponibilitat del tutor, sens perjudici de la formació que el passant pugui rebre de les escoles de pràctica jurídica.

c) Percebre puntualment del tutor la remuneració pactada.

d) Assistir a les entrevistes del tutor amb clients, si el client no s'hi oposa, com també a les vistes, els judicis i altres actuacions processals que realitzi el tutor.

e) Utilitzar les infraestructures del despatx del tutor per als seus propis assumptes, sempre que compti amb el consentiment exprés del tutor, i respectant en tot cas l'organització interna i la preferència de les tasques pròpies de la passantia.


2. El passant haurà de complir les obligacions següents:

a) Realitzar l'activitat pròpia d'advocat que li encomani el tutor.

b) Subjectar-se a la normativa professional aplicable als advocats.

c) Abstenir-se de mantenir entrevistes individualment amb els clients del tutor, llevat que hi concorri el consentiment d'aquest últim.

d) Respectar les instruccions i pautes fixades pel tutor, en la realització de les activitats encomanades per aquest.



Article 23
Causes d'extinció de la passantia
1. La passantia s'extingirà per qualsevol de les causes següents:
a) Finalització del termini pactat.
b) Mutu acord de tutor i passant.
c) Desistiment unilateral de qualsevol de les parts.
d) Defunció del tutor o del passant.
2. En cas d'extinció de la passantia abans de la finalització del termini pactat, el passant podrà iniciar una altra passantia fins a esgotar el límit màxim de tres anys, i es computaran a aquests efectes la durada de la passantia extingida.


Article 24
Organització i control col·legial de la passantia
Els col·legis d'advocats organitzaran la passantia d'acord amb els paràmetres següents:

a) Cada col·legi d'advocats portarà un registre dels llicenciats en dret que vulguin esdevenir passants, en el qual constaran les dades curriculars que aquests hagin acreditat, i un registre dels advocats que vulguin esdevenir tutors.

b) Així mateix, cada col·legi d'advocats portarà un registre de passanties on s'inscriuran els contractes de passantia, fent constar la seva data d'inici, la presentació de les memòries indicades en l'apartat següent, la finalització de la passantia i la seva acreditació.

c) Dins els vint primers dies següents a la finalització de cada semestre natural, el passant presentarà al col·legi una memòria, signada per ell i pel tutor, en la qual es descriuran de manera resumida les activitats que ha realitzat durant el darrer semestre. El tutor podrà fer constar en la memòria aquelles observacions i puntualitzacions que, per qualsevol motiu, consideri necessàries.

d) Els col·legis controlaran el correcte desenvolupament de la passantia.

e) La finalització de la passantia s'haurà de comunicar al col·legi, el qual l'haurà d'inscriure en el registre de passanties.

f) Un cop finalitzada la passantia, i a la vista de les memòries del passant, el col·legi d'advocats expedirà si escau un certificat acreditatiu que el passant ha desenvolupat satisfactòriament l'aprenentatge pràctic de la professió d'advocat.

g) En cas que el tutor i el passant estiguessin col·legiats a diferents col·legis, s'establirà un sistema de coordinació de les funcions dels respectius col·legis en matèria de passantia.


Article 25
Mesures incentivadores

El Consell dels Col·legis d'Advocats de Catalunya realitzarà les gestions oportunes davant la Generalitat de Catalunya, la Mútua de Previsió Social dels Advocats de Catalunya i la Mutualitat General de l'Advocacia Espanyola per tal d'incentivar la realització de passanties.


Capítol IV
Les relacions entre els advocats i els clients


Article 26
Llibertat i independència de l'advocat

1. La independència ha d'orientar en tot moment l'actuació de l'advocat i, per tant, aquest haurà de rebutjar qualsevol encàrrec que pugui comprometre-la. A més, haurà d'informar el client de les situacions personals, familiars, econòmiques o d'amistat que el vinculin amb la part contrària i que puguin afectar la seva actuació.

2. L'advocat té plena llibertat per decidir els mitjans de defensa que cal utilitzar sempre que hagin estat obtinguts legítimament.

3. L'advocat no podrà renunciar a drets o assumir obligacions en nom del client sense la seva autorització expressa.

4. L'advocat que mantingui una relació permanent amb el client, sigui o no de naturalesa laboral, gaudeix dels mateixos drets i obligacions que la resta d'advocats, i la seva actuació es regeix igualment pels principis de llibertat i independència.


Article 27
Informació al client

1. El client té dret a ser informat per l'advocat de les circumstàncies següents:

a) La col·legiació del mateix advocat i el número de col·legiat.

b) Els possibles resultats de la seva actuació, sense prometre'n cap que no depengui exclusivament d'aquesta actuació.

c) El cost previsible de la seva actuació, incloent honoraris i despeses.

d) Les actuacions realitzades i els resultats que es vagin assolint.


2. Al mateix temps, l'advocat té dret a reclamar al client tota la informació que resulti rellevant per a l'òptima consecució de l'encàrrec. L'advocat haurà de mantenir la confidencialitat de la informació que el client li subministra.

3. En cap cas l'advocat podrà retenir informació o documentació del client a l'efecte de cobrar les quantitats degudes per aquest.


Article 28
Dret de l'advocat d'acceptar o rebutjar l'encàrrec

1. L'advocat té dret a acceptar lliurement un encàrrec amb les limitacions establertes per als casos de conflicte d'interessos. Mentre no renunciï a l'encàrrec durà a terme la defensa dels interessos del client en la seva integritat.

2. L'advocat té també el dret a refusar lliurement un encàrrec, sense haver d'expressar-ne les causes, sens perjudici del que estableixi el règim de l'assistència jurídica gratuïta i del torn d'ofici.

3. Així mateix, l'advocat també té dret a renunciar, en qualsevol moment, a un encàrrec que estigui duent a terme. En aquest cas, l'advocat haurà de procurar la protecció integral dels interessos del seu client. 
A aquests efectes, adoptarà les mesures següents:

a) Comunicarà la renúncia al client per qualsevol mitjà que permeti la constància de la seva recepció, a fi que aquest pugui procurar-se un nou advocat.

b) Executarà tots els actes necessaris per evitar la pèrdua de drets.

c) Comunicarà la renúncia a l'òrgan corresponent de l'Administració de justícia si hi ha un plet pendent.

d) Facilitarà informació completa al client i al nou advocat sobre la situació de l'encàrrec, com també de les actuacions que cal abordar en un termini breu.


4. Un cop l'advocat hagi comunicat fefaentment la renúncia al client, o, en el seu cas, al col·legi i al jutjat, quedarà alliberat de tota responsabilitat.


Article 29
Conflicte d'interessos

1. L'advocat no podrà assessorar diverses parts en un mateix assumpte quan existeixi risc seriós de conflicte d'interessos entre aquests clients, d'infracció del secret professional o de perill per a la independència professional.

2. L'advocat no acceptarà encàrrecs que impliquin actuacions contra antics clients seus quan puguin originar un conflicte d'interessos. Excepcionalment, podrà acceptar-los quan, per raó del temps transcorregut o pel tipus d'assumpte, no sigui possible fer un ús indegut de la informació adquirida en l'execució de l'antic encàrrec.

3. L'advocat no acceptarà encarregar-se d'un assumpte quan la part contrària o un altre advocat li hagi realitzat una consulta referida a l'assumpte esmentat en virtut de la qual hagi adquirit una informació que pugui posar en perill la seva independència.

4. L'advocat tampoc acceptarà un encàrrec quan la consecució de l'interès que en derivi no pugui ser garantida perquè no disposa del temps suficient, o bé per manca dels coneixements necessaris per ocupar-se'n.

5. Les prohibicions anteriors s'estenen també als socis i els col·laboradors de l'advocat afectat.

6. No obstant això, l'advocat podrà actuar en interès de totes les parts en la preparació i la redacció de documents de naturalesa contractual, si bé en aquest cas estarà obligat a mantenir una estricta objectivitat.


Article 30
Full d'encàrrec

1. És recomanable la utilització de fulls d'encàrrec en els quals s'incorpori el contingut de l'encàrrec de la manera més explícita possible, juntament amb la previsió dels tràmits que caldrà complir, la durada aproximada, els honoraris i despeses previsibles, a més de la manera i el temps pactat per al seu pagament, com també l'eventual meritació d'interessos per aquests conceptes.

2. En el full d'encàrrec les parts es podran sotmetre a l'arbitratge del col·legi d'advocats corresponent per resoldre les qüestions que se'n derivin.

3. Els col·legis promouran la utilització dels fulls d'encàrrec, facilitant-ne un model als col·legiats.


Article 31
Comptes especials de clients

1. És recomanable que l'advocat mantingui, de manera separada dels seus comptes personals en una entitat de crèdit, un compte especial per a les provisions de fons que li hagi lliurat el client i un altre compte especial per als fons que el propi advocat hagi cobrat d'un tercer o hagi de pagar a un tercer per compte del seu client.

2. L'advocat gestionarà aquests comptes especials complint les obligacions legals i fiscals corresponents.

3. L'advocat no podrà destinar els fons dipositats als comptes especials a finalitats personals del mateix advocat, ni a pagaments per compte d'altres clients, ni tampoc a inversió.

4. Un cop finalitzada la relació entre advocat i client, l'advocat procedirà a la liquidació dels comptes especials. En aquest cas, l'advocat podrà cobrar els seus honoraris per la via de la compensació dels fons dipositats al compte especial de provisió de fons, però no dels dipositats al compte especial de pagaments i cobraments per compte del client.


Article 32
Relacions de l'advocat amb la part contrària


1. L'advocat només es podrà relacionar amb la part contrària a través del seu advocat. En conseqüència, l'advocat no podrà entrar en contacte amb la part contrària sense autorització o intervenció del seu advocat.

2. Si la part contrària no disposa d'advocat, s'observarà la màxima prudència amb els tractes que es mantinguin i, en qualsevol cas, se li recomanarà que es procuri un advocat.


Capítol V
Les relacions entre els advocats i l'Administració de justícia


Article 33
Obligacions de l'advocat envers l'Administració de justícia
En les seves relacions amb l'Administració de justícia, l'advocat haurà de complir les obligacions següents:

a) Identificar-se com a advocat.

b) Observar especial diligència en l'acompliment dels horaris establerts per als assenyalaments i les diligències judicials.

c) Guardar el degut respecte a totes les persones que participen a l'Administració de justícia, com també exigir als seus clients el respecte i el tracte correcte amb elles.

d) Comportar-se amb prudència, lleialtat i veracitat en les seves declaracions, manifestacions i escrits.

e) Abstenir-se de fer cap senyal ostensible, aprovant o desaprovant l'actuació dels intervinents, en les vistes i en les altres actuacions judicials.

f) Si no pot concórrer per qualsevol circumstància a una diligència judicial, o decideix no assistir-hi, ho haurà de comunicar amb la deguda antelació a l'òrgan judicial i a l'advocat contrari per evitar esperes innecessàries, sens perjudici de la possibilitat de designar un altre advocat perquè el substitueixi. Haurà de procedir de la mateixa manera quan li consti la inassistència dels seus clients.


Article 34
Principis de llibertat i independència


1. L'advocat té dret a la plena llibertat de defensa i a la màxima independència, si bé haurà d'obviar les pràctiques exclusivament dilatòries.

2. Si l'advocat considera que l'òrgan judicial coarta la seva llibertat i independència ho haurà de fer constar davant del mateix òrgan judicial i n'assabentarà la Junta de Govern del col·legi corresponent.


Article 35
Relacions entre Consell i Administració de justícia

El Consell vetllarà per garantir un diàleg institucionalitzat i constant entre tots els operadors jurídics que intervenen en l'Administració de justícia sobre els problemes que la pràctica jurisdiccional genera diàriament.


Capítol VI
Les relacions entre advocats


Article 36
Principi de lliure competència

L'exercici professional dels advocats es realitzarà en règim de lliure competència.


Article 37
Obligacions de l'advocat envers els altres advocats


En les relacions amb altres advocats, l'advocat haurà de complir les obligacions següents:

a) Rebre amb la màxima celeritat possible l'advocat que el visiti al seu despatx.

b) Atendre amb la màxima celeritat possible les comunicacions escrites o telefòniques d'altres advocats.

c) Mantenir el més absolut respecte per l'advocat de la part contrària, evitant qualsevol al·lusió personal, tant en els escrits judicials i en els informes orals davant els tribunals com en les comunicacions escrites i orals amb el seu client.

d) No citar en judici l'advocat de la part contrària, a fi i efecte de no comprometre la integritat del dret de defensa del client.

e) No enregistrar ni reproduir les converses o les reunions mantingudes amb altres advocats sense el seu consentiment. Aquest consentiment no inclou l'autorització per a la divulgació del contingut de l'enregistrament.

f) No revelar la informació confidencial rebuda d'un altre advocat.

g) No facilitar informació falsa ni atribuir-se facultats de decisió diverses de les conferides pel client.

h) Comunicar la cessació o la interrupció de les negociacions extrajudicials abans de presentar una reclamació judicial.


Article 38
Reclamacions derivades de l'exercici de la professió

1. L'advocat haurà de procurar sempre resoldre extrajudicialment les reclamacions d'honoraris, pròpies i d'altres companys, esgotant totes les possibilitats d'un arranjament extrajudicial satisfactori. Si no ho aconsegueix, ho podrà sotmetre a l'arbitratge del col·legi d'advocats corresponent.

Els honoraris no es poden impugnar amb la sola finalitat de retardar la solució definitiva de l'afer.

2. Els advocats que, en nom propi o del client, pretenguin interposar una acció de responsabilitat civil o penal contra un altre advocat, hauran de comunicar-ho prèviament a la junta de govern si l'acció deriva de l'exercici de la professió.

3. És recomanable la mediació col·legial en totes les accions de caire professional entre advocats.


Capítol VII
El secret professional


Article 39
Naturalesa de dret i deure


1. El secret professional és un dret i un deure de l'advocat que limita l'ús de la informació confidencial rebuda del client a les necessitats de la defensa del client i exclou revelar-la, excepte en els casos d'aixecament.

2. Es considera informació confidencial la relativa a la defensa del client que ha estat rebuda en l'exercici de la professió.


Article 40
Àmbit objectiu, subjectiu i temporal

1. El secret professional empara la informació rebuda del client amb independència del medi o el suport utilitzat.

2. El secret professional s'estén als advocats col·laboradors o passants, i subjecta també el personal dependent.

3. El secret professional persisteix després d'haver cessat la relació contractual de l'advocat amb el client.


Article 41
Aixecament

1. El secret professional es podrà aixecar en els supòsits següents:

a) Quan el manteniment del secret pugui causar una lesió notòriament injusta i greu a l'advocat o a un tercer.

b) Quan l'advocat sigui autoritzat de manera expressa pel client o pels seus hereus.

c) En els expedients de jurisdicció disciplinària col·legial en funció de queixa o de defensa a iniciativa pròpia o a requeriment del col·legi.

2. En els supòsits a i c, l'advocat interessat en l'aixecament del secret ho haurà de sol·licitar a la junta de govern o al membre de la junta en el qual aquesta delegui, la qual l'autoritzarà si es compleixen els requisits establerts en aquest article.


Article 42
Protecció del col·legi

1. L'advocat està obligat a denunciar al col·legi qualsevol pertorbació que sofreixi o pugui sofrir en el manteniment del secret professional.

2. El col·legi vetllarà pel compliment del deure de secret i protegirà els seus col·legiats quan aquest compliment pugui estar amenaçat, i intervindrà en qualsevol situació de pertorbació.

3. En les actuacions policials o judicials que afectin un advocat, el degà, o qui el representi, haurà d'assistir a les diligències, a fi de vetllar per la salvaguarda del secret professional.


Capítol VIII
La publicitat


Article 43
Normativa aplicable

1. En l'àmbit dels col·legis d'advocats de Catalunya, la publicitat dels advocats es regirà per les normes contingudes a la Llei de defensa de la competència, a la Llei de competència deslleial, a la Llei general de publicitat i a la legislació sectorial aplicable, així com per les normes de deontologia de la professió i per les normes especials establertes en aquest capítol.

2. Aquesta normativa s'aplicarà també als advocats incorporats en qualsevol dels col·legis d'advocats catalans que realitzin actes de publicitat fora de l'àmbit territorial de Catalunya dirigits a promoure la prestació de serveis dins d'aquest àmbit territorial.


Article 44
Licitud de la publicitat


1. La publicitat dels advocats és lícita, excepte en els casos en què estigui expressament prohibida.

2. La publicitat dels advocats haurà d'ésser objectiva, veraç i digna, tant pel seu contingut com pels mitjans emprats.

3. L'advocat haurà d'indicar en la seva publicitat les dades col·legials.


Article 45
Publicitat il·lícita


1. Són actes de publicitat il·lícita perquè vulneren les normes contingudes a la Llei de competència deslleial i a la Llei general de publicitat:

a) La publicitat que atempti contra la dignitat de la persona o vulneri els valors i els drets reconeguts a la Constitució.

b) La publicitat enganyosa.

c) I, en general, la publicitat deslleial perquè resulta contrària a les exigències de la bona fe.

2. Són actes de publicitat il·lícita perquè vulneren les normes de deontologia de la professió:


a) La publicitat que signifiqui la violació del deure de secret professional.

b) La publicitat que incorpori la promesa al client d'obtenir un determinat resultat quan aquest no depengui exclusivament de l'actuació de l'advocat.

c) La publicitat que faci menció de clients o afers professionals sense l'autorització escrita del client.

d) La publicitat directament adreçada a les víctimes d'accidents o catàstrofes i als seus familiars, en els supòsits en els quals la llibertat d'elecció dels afectats està condicionada pel fet de trobar-se sota l'impacte i els efectes d'un infortuni, així com l'adreçada a persones implicades en processos judicials o de naturalesa anàloga.

e) La publicitat comparativa amb altres advocats.

f) La publicitat de contingut ideològic.

g) I, en general, la publicitat contrària a les normes deontològiques de la professió.


Article 46
Utilització de logotips i/o eslògans institucionals

1. Amb l'autorització prèvia de la junta de govern, els advocats podran utilitzar a la seva publicitat els logotips i/o eslògans institucionals que el seu col·legi tingui adoptats al respecte.

2. En cap cas es podran utilitzar els símbols o emblemes corporatius oficials.

3. Els col·legis i el Consell, amb intervenció dels seus òrgans facultats en matèria publicitària, crearan un logotip distintiu, comú a tots els advocats catalans, que els identifiqui en la seva publicitat particular.



Article 47
Control de la publicitat dels advocats

1. El control de la publicitat dels advocats i de la seva correcció deontològica correspon als col·legis, en funció de les seves necessitats i possibilitats organitzatives, preservant sempre la potestat sancionadora de la junta de govern.

2. El col·legi ha de difondre i facilitar l'accés de tots els col·legiats a les tècniques publicitàries i a l'ús publicitari dels nous mitjans tecnològics.


Article 48
Consulta facultativa sobre la licitud de la publicitat

Els col·legis d'advocats podran establir un procediment mitjançant el qual els advocats puguin consultar facultativament la junta de govern sobre la licitud dels actes de publicitat que pretenguin realitzar.


Article 49
Requeriment de cessació de publicitat il·lícita

Quan tingui coneixement d'un acte de publicitat il·lícita, la junta de govern podrà requerir-ne la cessació a l'advocat que el realitzi i/o iniciar i instruir l'expedient sancionador corresponent, de conformitat amb el que estigui previst als seus estatuts i a la resta de la normativa aplicable.



Article 50
Publicitat institucional

1. Els col·legis i el Consell potenciaran la publicitat institucional de l'advocacia i destinaran a aquesta finalitat una dotació anual dels seus pressupostos.

2. La publicitat institucional tindrà, entre altres, els continguts següents: informar sobre les funcions i les competències dels advocats, delimitar els camps d'actuació de l'advocacia enfront els d'altres professionals, millorar la imatge corporativa de l'advocat i el prestigi de la professió, promoure la mediació i l'arbitratge i ressaltar la importància de l'assessorament preventiu, com també de la mediació i de l'arbitratge.


Capítol IX
Els honoraris


Article 51
Dret de l'advocat als honoraris

L'advocat té dret a percebre uns honoraris en contraprestació als seus serveis i a reintegrar-se de les despeses generades a causa de la seva actuació professional.


Article 52
Llibertat en la fixació d'honoraris

1. L'advocat i el client pactaran lliurement els honoraris.

2. Els advocats podran formalitzar per escrit el pacte sobre honoraris. Les parts poden sotmetre a l'arbitratge del col·legi d'advocats corresponent els conflictes que puguin sorgir en aquesta matèria, sens perjudici de les taxes que es puguin establir per aquest servei.

3. Els col·legis hauran de fomentar la formalització per escrit d'aquests pactes.


Article 53
Pacte de quota litis

Es permet pactar amb el client honoraris basats en el resultat de l'afer, fins i tot amb l'establiment d'un tant per cent d'aquest resultat, sempre que en tot cas el client assumeixi les despeses de l'afer.


Article 54
Pressupost

1. És recomanable que l'advocat lliuri al client un pressupost per escrit. L'advocat està obligat a lliurar-lo quan el client ho sol·liciti.

2. El pressupost haurà d'incloure la previsió aproximada de l'import del honoraris i de les despeses necessàries per realitzar l'actuació professional, destacant el seu caràcter merament orientador i aproximatiu. En cas que no es pugui realitzar una previsió aproximada d'aquests imports, s'informarà dels criteris que s'utilitzaran per calcular-los.


Article 55
Provisió de fons

Abans de realitzar la seva actuació professional o durant la seva realització l'advocat podrà sol·licitar al client una o més provisions de fons a compte dels honoraris i les despeses necessàries per dur a terme l'actuació esmentada.


Article 56
Minuta

1. Per fer efectiva la seva remuneració, l'advocat haurà de lliurar una minuta al client, la qual haurà de complir els requisits legals i fiscals corresponents, i haurà d'expressar detalladament els conceptes determinats dels honoraris i la relació de les despeses pendents de reembossament.

2. Les parts podran acordar la satisfacció parcial dels honoraris, tant per fases processals com per instàncies, expedint la minuta corresponent, sens perjudici de la liquidació final.

3. L'advocat podrà emetre una minuta proforma, mitjançant la qual notificarà per endavant al client els seus honoraris, sense exigir-ne encara el pagament.


Article 57
Les normes col·legials d'honoraris

1. Les normes d'honoraris aprovades pels col·legis d'advocats i pel Consell dels Col·legis d'Advocats tindran un caràcter merament orientador.

2. En defecte de pacte exprés sobre honoraris, s'aplicaran supletòriament les normes dels col·legis i, en defecte d'aquestes, les del Consell.

3. En l'aprovació de les normes d'honoraris els col·legis i el Consell hauran de tenir en compte principalment els criteris següents:

a) La quantia econòmica de l'assumpte.
b) El temps esmerçat.
c) La dificultat de l'encàrrec.
d) La intensitat de la dedicació.
e) La urgència i l'especialització exigides.
f) L'interès i la transcendència personal o patrimonial de l'assumpte.
g) La utilitat que la intervenció professional pugui reportar al client.


4. Els col·legis i el Consell impulsaran la unificació de la normativa d'honoraris per a tot Catalunya, sens perjudici de la competència del col·legis per aprovar les normes d'honoraris.

5. Cada col·legi ostenta la competència per dictar resolucions interpretatives sobre qualsevol aspecte de les normes d'honoraris i per resoldre totes les qüestions que es puguin suscitar sobre aquestes.

6. Entre altres tasques, el col·legi podrà emetre els informes que sol·licitin els òrgans jurisdiccionals en els incidents sobre taxació de costes, resoldre impugnacions, evacuar les consultes formulades i emetre dictàmens i laudes previs o posteriors a l'emissió de minutes, sens perjudici de les taxes que es puguin establir per aquest servei.


Article 58
Taxació de costes

En cas de guanyar un plet amb condemna en costes s'haurà de comunicar la minuta a l'advocat contrari abans de demanar la taxació de costes al jutjat, a fi i efecte d'intentar-ne obtenir el cobrament extrajudicial.


Capítol X
Exercici individual i col·lectiu de l'advocacia


Article 59
Exercici individual i col·lectiu

Els advocats podran exercir l'advocacia de manera individual, sigui per compte propi o per compte d'altri, o de manera col·lectiva, mitjançant la constitució de societats professionals d'advocats.


Article 60
Exercici individual

1. L'exercici individual de l'advocacia podrà desenvolupar-se per compte propi, com a titular d'un despatx individual, o per compte d'altri, per un despatx individual, per una societat professional d'advocats o per una o diverses empreses o particulars.

2. No es perdrà la condició d'advocat que exerceix com a titular del seu propi despatx individual quan:

a) L'advocat tingui al seu despatx passants o col·laboradors, amb relació laboral amb aquests o sense.

b) L'advocat comparteixi els locals, les instal·lacions, els serveis o altres mitjans amb altres advocats, però mantenint la independència dels seus despatxos, sense identificació conjunta d'aquests davant els clients.

c) L'advocat celebri acords de col·laboració per a determinats assumptes o menes d'assumptes amb altres advocats o despatxos col·lectius, nacionals o estrangers, independentment de la forma que prenguin.

3. L'advocat titular d'un despatx individual respondrà professionalment davant els seus clients de les gestions o actuacions que efectuïn els seus passants o col·laboradors, sens perjudici de la facultat de repetir contra aquests si escau. No obstant això, els col·laboradors, igual que els passants, queden sotmesos a les obligacions deontològiques i assumiran la seva pròpia responsabilitat disciplinària. Els honoraris a càrrec del client es meritaran a favor del titular del despatx.


Article 61
Exercici col·lectiu

Les societats professionals d'advocats són aquelles que tenen per objecte l'exercici de l'advocacia, bé exclusivament, bé juntament amb l'exercici d'una altra professió.


Article 62
Normativa aplicable

1. Les societats professionals d'advocats es regiran pel present Codi, per la normativa de les societats professionals i per la normativa de la forma societària adoptada.

2. Els socis podran incloure al contracte social tots els pactes que considerin convenients, sempre que no s'oposin a la normativa aplicable.


Article 63
Àmbit d'aplicació

El present Codi s'aplicarà a les societats professionals d'advocats que tinguin el seu domicili social a Catalunya, com també a les sucursals establertes a Catalunya de les societats professionals d'advocats que tinguin el domicili social fora de l'àmbit territorial català.


Article 64
Llibertat de constitució i d'elecció de forma societària

1. Els advocats podran exercir l'advocacia col·lectivament associant-se entre ells o amb altres professionals mitjançant la constitució de societats professionals d'advocats, amb els límits i les condicions establerts al present Codi i a la normativa aplicable.

2. Les societats professionals d'advocats podran adoptar qualsevol de les formes societàries admeses en dret, incloses les societats mercantils.


Article 65
Objecte social

1. Les societats professionals d'advocats hauran de tenir per objecte l'exercici de l'advocacia, bé exclusivament, bé juntament amb l'exercici d'una altra professió.

2. Tanmateix, no podran tenir per objecte l'exercici conjunt de diverses professions quan se n'hagi establert legalment la incompatibilitat.

Article 66
Denominació social

1. La denominació de la societat professional d'advocats es regirà per la normativa de la forma societària adoptada, amb les especialitats recollides al present Codi.

2. Quan la denominació sigui subjectiva es formarà amb el nom de tots els socis advocats, d'algun d'ells o d'un de sol. Quan la societat tingui per objecte social, a més de l'exercici de l'advocacia, l'exercici d'una altra activitat professional, la denominació es formarà amb el nom de tots els socis que estiguin habilitats per exercir les professions que integrin l'objecte social, d'algun d'ells o d'un de sol. Llevat que el contracte social estableixi una cosa diferent, les persones que hagin perdut la condició de soci i els seus hereus podran exigir la supressió del seu nom de la denominació social.

3. Quan la denominació sigui objectiva es podrà formar amb qualsevol nom. No obstant això, la societat no podrà adoptar una denominació que porti a confusió sobre les activitats que integren l'objecte social i, en concret, no podrà fer referència a una activitat que no estigui inclosa en el seu objecte social.

4. S'admetran les denominacions mixtes, resultat de la combinació d'una denominació subjectiva i objectiva.


Article 67
Socis i administradors

1. La majoria del capital social i dels drets de vot de les societats professionals d'advocats hauran de pertànyer a advocats en exercici. També hauran de ser advocats en exercici la majoria dels membres de l'òrgan d'administració de la societat.

2. Quan la societat tingui per objecte social, a més de l'exercici de l'advocacia, l'exercici d'una altra activitat professional, la majoria del capital social i dels drets de vot hauran de pertànyer a persones habilitades per exercir les professions que integren l'objecte social. També hauran de ser persones habilitades la majoria dels membres de l'òrgan d'administració. No obstant això, les decisions de la societat referides a l'exercici de l'advocacia requeriran sempre l'aprovació, per majoria, dels socis que siguin advocats en exercici o, en cas que la competència per adoptar la decisió correspongui a l'òrgan d'administració, dels membres d'aquest òrgan que siguin advocats en exercici.

3. Les societats professionals d'advocats i les entitats estrangeres equivalents a aquestes societats podran ser socis d'altres societats professionals d'advocats.



Article 68
Exercici i imputació de l'activitat

1. Les societats professionals d'advocats només podran desenvolupar el seu objecte consistent en l'exercici de l'advocacia mitjançant advocats en exercici, siguin socis, siguin col·laboradors de la societat. Els advocats actuants hauran de deixar constància en les seves actuacions de la seva condició de membres de la societat.

2. Els drets i les obligacions derivats de l'exercici de l'advocacia s'imputaran a la societat, sens perjudici de la responsabilitat personal dels advocats actuants prevista a l'article següent.

3. L'exercici de l'advocacia a través de la societat no obstaculitzarà l'aplicació als advocats actuants de la normativa professional que correspongui. En especial, els advocats actuants conservaran la seva plena llibertat i independència en el desenvolupament de l'activitat professional.

4. Llevat que el contracte social estableixi una cosa diferent, els socis que aportin a la societat com a prestació d'activitat l'exercici de l'advocacia ho faran de manera exclusiva.

5. Tot i que les actuacions del torn d'ofici i d'assistència jurídica gratuïta tenen caràcter personal, els socis d'una societat professional d'advocats que realitzin aquest tipus d'actuacions podran sol·licitar al col·legi la seva facturació a nom de la societat.


Article 69
Responsabilitat

1. La societat professional d'advocats respondrà pels deutes socials amb tot el seu patrimoni. La responsabilitat dels socis es determinarà d'acord amb la normativa de la forma societària adoptada.

2. A més, l'advocat que hagi realitzat una actuació professional per compte de la societat respondrà pels deutes derivats de la seva actuació, resultat de l'aplicació les regles generals sobre la responsabilitat contractual o, si escau, extracontractual.



Article 70
Forma del contracte

El contracte de societat haurà de formalitzar-se d'acord amb la normativa de la forma societària adoptada.


Article 71
Inscripció al Registre col·legial

1. Els col·legis d'advocats de Catalunya crearan els seus respectius registres de societats professionals d'advocats.

2. Les societats professionals d'advocats hauran d'inscriure's necessàriament al Registre del col·legi corresponent per raó del domicili social. Un cop inscrites a aquest Registre, i quan correspongui per raó de la forma societària adoptada, aquestes societats s'inscriuran al Registre Mercantil.

3. Al Registre col·legial s'inscriuran les circumstàncies següents referides a cadascuna de les societats professionals d'advocats:

a) La denominació, l'objecte i el domicili de la societat.
b) La identitat i la professió dels socis, com també la seva participació i els seus drets de vot en la societat.
c) La identitat i la professió dels membres de l'òrgan d'administració.
d) La identitat dels advocats, diferents dels socis i membres de l'òrgan d'administració, que col·laborin per la societat.
e) El contracte de societat.
f) Qualsevol modificació del contracte de societat referida a la seva denominació, objecte i domicili, als socis i a la seva participació i drets de vot, com també als membres de l'òrgan d'administració.
g) Qualsevol alta o baixa referida als advocats que col·laborin per a la societat.
h) La transformació, la fusió, l'escissió, la dissolució i la liquidació de la societat.


4. Els socis de la societat que siguin advocats hauran de sol·licitar a la junta de govern la inscripció al Registre col·legial de la societat, com també dels actes inscribibles a aquest. A la sol·licitud d'inscripció de la societat s'hi ha d'adjuntar una còpia del contracte de societat.

5. Les sucursals establertes a Catalunya de societats professionals d'advocats amb domicili social fora de Catalunya s'hauran d'inscriure en el Registre col·legial corresponent per raó del domicili de la sucursal. La inscripció de la sucursal haurà de contenir les dades següents:

a) La denominació, l'objecte i el domicili de la societat professional, indicant en el seu cas el Registre col·legial on es troba inscrita.
b) El domicili de la sucursal.
c) La identitat dels advocats, siguin socis o col·laboradors, que actuïn de manera permanent per a la sucursal.
d) Qualsevol modificació de les dades anteriors.

6. Els advocats, siguin socis o col·laboradors, que actuïn de manera permanent per a la sucursal, hauran de sol·licitar a la junta de govern la inscripció al Registre col·legial de la sucursal, com també dels actes inscribibles en aquest.

7. El Registre col·legial verificarà exclusivament si la societat, la sucursal o l'acte inscriptible s'adeqüen a les exigències de la normativa professional.

8. La junta de govern haurà de resoldre sobre la inscripció en el termini d'un mes a comptar des de la data de la presentació de la sol·licitud. Transcorregut aquest termini sense que recaigui resolució expressa, la societat, la sucursal o l'acte inscriptible s'entendran inscrits.

9. El secretari del col·legi serà l'encarregat de portar el Registre col·legial i de practicar les inscripcions acordades per la junta de govern, en les quals es faran constar les dades contingudes a la sol·licitud d'inscripció.

10. La inscripció al Registre col·legial de les societats, les sucursals i els actes inscribibles previstos en aquest article requerirà el pagament, en concepte de drets de registre, de les quantitats que estableixi la junta de govern del col·legi corresponent.

11. Cada any el col·legi publicarà, juntament amb la relació dels seus col·legiats, la relació de les societats i de les sucursals inscrites al Registre col·legial.


Capítol XI
Les vènies

Article 72
Dret del client a canviar d'advocat

1. El client té dret a canviar d'advocat en qualsevol moment.
2. L'exercici d'aquest dret no es podrà sotmetre a cap condició.


Article 73
Obligacions del nou advocat

El nou advocat haurà de complir les obligacions següents:
a) Comunicar a l'antic advocat, per escrit i de manera que permeti la constància de la recepció de la comunicació, la decisió del client de canviar d'advocat i sol·licitar-li la vènia, adjuntant el document que acrediti que el client li ha encomanat l'encàrrec.

b) Informar el client del dret de l'antic advocat de cobrar els honoraris, sens perjudici d'una eventual discrepància sobre aquests.


Article 74
Obligacions de l'antic advocat

Un cop rebuda la comunicació del nou advocat, l'antic haurà de complir les obligacions següents:

a) Comunicar al nou advocat la concessió de la vènia, per escrit i de manera que permeti la constància de la recepció de la comunicació.

b) Informar el nou advocat, amb la màxima celeritat possible, de totes les dades rellevants per a l'assessorament jurídic del client.

c) Lliurar al nou advocat tota la documentació relativa al cas, tot i que pot mantenir còpia dels documents que li entregui. L'antic advocat no podrà retenir en cap cas la documentació del client.


Article 75
Concessió de la vènia per part del col·legi

1. En cas que l'antic advocat no concedeixi la vènia al nou advocat dins un termini raonable, aquest últim en podrà sol·licitar la concessió a la junta de govern. El nou advocat s'adreçarà al col·legi per escrit, acreditant haver sol·licitat prèviament la vènia a l'antic advocat.

2. En aquells supòsits en què la urgència, degudament acreditada, ho aconselli, correspondrà al degà la concessió de la vènia.


Article 76
Efectes de la concessió de la vènia

1. El canvi d'advocat es produirà des del moment en què el nou advocat rebi la comunicació de concessió de la vènia per part de l'antic advocat o del col·legi.

2. La recepció de la comunicació esmentada legitimarà l'actuació del nou advocat i alliberarà l'antic de tota responsabilitat derivada de fets posteriors.

3. En cas de discrepància entre l'antic advocat i el client pel que fa als honoraris professionals, els afectats podran sotmetre aquestes discrepàncies a informe del col·legi d'advocats corresponent, que les resoldrà en un procediment que garanteixi la intervenció de tots els interessats. Un cop el col·legi hagi emès el seu informe, sens perjudici que les parts exercitin les accions legals que els puguin correspondre, el nou advocat no podrà percebre els seus honoraris mentre l'antic no hagi percebut els fixats pel col·legi d'advocats o en els ulteriors procediments judicials.


Capítol XII
La formació


Article 77
Etapes en la formació de l'advocat

La formació de l'advocat comprendrà tres etapes: la universitària, la d'iniciació professional, tutelada pels col·legis d'advocats a través de les escoles de pràctica jurídica o de la passantia, i la continuada, tutelada pels col·legis d'advocats.


Article 78
Formació continuada

1. L'advocat haurà de procurar sotmetre's a un procés de formació constant, mitjançant la formació continuada, per tal de garantir la seva funció en l'exercici de la professió.

2. La formació continuada podrà realitzar-se amb la impartició de cursos, la publicació de llibres o articles, la participació en debats o taules rodones, l'assistència a cursos d'especialització i altres activitats que objectivin un resultat anàleg segons les condicions que fixi el Consell dels Col·legis d'Advocats de Catalunya.

Article 79
Formació especialitzada

1. L'advocat podrà accedir al reconeixement d'una especialització professional mitjançant la superació de cursos d'especialització homologats pel Consell.

2. El reconeixement d'una especialització també es podrà obtenir per notorietat. 
Per acreditar la notorietat s'hauran de combinar els factors següents: antiguitat en l'exercici efectiu de l'advocacia; nombre d'assumptes de l'especialitat que es pretengui, nombre que variarà segons el tipus d'assumptes (inversament proporcional a la dificultat dels casos duts a terme); tractament proporcional dels casos judicials i dels extrajudicials; publicacions; docència; intervencions en debats, taules rodones, i totes les altres activitats que objectivin un resultat anàleg en les condicions que reglamentàriament fixi el Consell.

3. L'especialització podrà suposar un mèrit, però no una habilitació específica per al seu exercici.


Article 80
Promoció de l'accés dels nous col·legiats a la vida professional
Els col·legis hauran de facilitar l'accés dels nous col·legiats a la vida professional. A aquests efectes, hauran de fomentar, crear, organitzar i mantenir escoles de pràctica jurídica, com també fomentar, organitzar i controlar la passantia.


Article 81
Competències dels col·legis

En la formació dels advocats, correspondrà als col·legis d'advocats desenvolupar les funcions següents:

a) Promoure, facilitar, organitzar i, si escau, finançar activitats de formació professional contínua i cursos d'especialització professional.

b) Homologar, segons les condicions que fixi el Consell, els cursos d'especialització continuada que, dins la seva demarcació territorial, imparteixin per a advocats altres organismes, institucions, entitats o persones, públiques o privades.

c) Supervisar el compliment per part dels advocats de la formació continuada i la seva acreditació.

Article 82
Competències del Consell

En la formació dels advocats, correspondrà al Consell desenvolupar les funcions següents:

a) Dictar les normes d'homologació de les escoles de pràctica jurídica que tinguin alguna de les seus, o subseus, a Catalunya, com també homologar-les, tant si són creades pels col·legis d'advocats com per altres organismes, institucions, entitats o persones, públiques o privades.
b) Fixar les condicions per acreditar la formació continuada.
c) Fixar les condicions per homologar els cursos d'especialització que imparteixen els col·legis d'advocats, i expedir l'acreditació final de l'especialitat professional de l'advocat.


Capítol XIII
La responsabilitat disciplinària dels advocats


Article 83
Responsabilitat disciplinària dels advocats

1. L'advocat està subjecte a la responsabilitat disciplinària derivada de l'incompliment de la normativa deontològica col·legial, amb independència de l'eventual responsabilitat civil o penal en què el mateix advocat pugui incórrer.

2. La responsabilitat disciplinària dels advocats s'estableix mitjançant el procediment disciplinari corresponent i en funció de les infraccions i les sancions tipificades en aquest Codi.


Article 84
Potestat disciplinària dels col·legis i del Consell

1. La potestat disciplinària dels col·legis d'advocats catalans i del Consell dels Col·legis d'Advocats de Catalunya s'ajustarà a allò que disposa aquest Codi, d'acord amb els articles 24 i 25 de la Constitució.

2. Les sancions disciplinàries corporatives es faran constar en tot cas en l'expedient personal del col·legiat.


Article 85
Òrgans competents per a l'exercici de la potestat disciplinària

1. Són òrgans competents per a l'exercici de la potestat disciplinària:

a) La junta de govern del col·legi d'advocats on l'advocat estigui incorporat o del col·legi en l'àmbit del qual hagi realitzat l'actuació.

b) El Consell dels Col·legis d'Advocats de Catalunya, quan la persona afectada tingui un càrrec de govern en el col·legi i no tingui cap càrrec de govern en el Consell.

c) El Consell dels Col·legis d'Advocats de Catalunya, quan la persona afectada tingui un càrrec de govern en el Consell, però en aquest cas l'afectat pel procediment disciplinari no podrà prendre part de les deliberacions ni tampoc podrà votar.

2. A aquests òrgans correspon en qualsevol cas la iniciació i la resolució final decisòria del procediment disciplinari.
3. Per a la tramitació del procediment disciplinari i la proposta de resolució, els òrgans competents per a l'inici del procediment nomenaran un instructor i un secretari. La competència per fer aquest nomenament pot ser atribuïda amb caràcter permanent a un altre òrgan col·legial que podrà ser la comissió de deontologia o de règim disciplinari.

4. S'adoptaran totes les mesures necessàries per separar les fases d'instrucció i de resolució del procediment disciplinari. Amb aquesta finalitat, en el cas que l'instructor o el secretari siguin membres de la junta de govern o del consell no podrà participar en les deliberacions ni en les votacions per a resoldre aquell procediment disciplinari concret.


Article 86
Principi de tipicitat

Les infraccions disciplinàries que poden cometre els col·legiats queden classificades en molt greus, greus i lleus, d'acord amb el que es preveu en aquest Codi i en els Estatuts dels Col·legis i del Consell.

Article 87
Infraccions molt greus

Es consideren infraccions molt greus:
1. La comissió de delictes en qualsevol grau de participació, com a conseqüència de l'exercici de la professió.

2. Incorporar-se al col·legi i exercir la professió en els casos legalment incompatibles.

3. Constituir una societat professional d'advocats que tingui per objecte l'exercici conjunt de diverses professions quan legalment se n'hagi establert la incompatibilitat.

4. La reincidència per comissió de més d'una infracció greu quan aquesta infracció hagi estat declarada per resolució ferma.

5. La infracció d'un deure tipificat en aquest Codi i en els Estatuts col·legials i del Consell o d'un acord adoptat pels òrgans de govern de la professió, quan afecti:

a) El dret de defensa i els interessos bàsics del client.

b) La protecció i garantia de les funcions públiques que duen a terme les institucions professionals.


Article 88
Infraccions greus

Es consideren infraccions greus:

1. La manca de comunicació d'una actuació fora de l'àmbit territorial de col·legiació, quan aquesta sigui obligatòria.

2. L'incompliment de les obligacions econòmiques amb el col·legi.

3. La vulneració del deure de secret professional, llevat dels casos en què aquest sigui aixecat. Tanmateix, la vulneració del deure de secret professional per part dels col·laboradors, passants, personal administratiu i subaltern.

4. Dur a terme qualsevol actuació professional durant el temps de compliment d'una sanció de suspensió ferma.

5. Incomplir el respecte a la confidencialitat dels tractes entre advocats i dels documents en qualsevol suport que hagi generat la seva relació.

6. L'aportació de comunicacions entre lletrats a un procediment judicial, sense autorització de l'altre lletrat i/o de la junta de govern.

7. La citació d'un advocat com a testimoni sense el seu consentiment i/o sense la comunicació prèvia a la junta de govern.

8. La incompareixença injustificada en un judici o qualsevol diligència obligada quan s'hagi estat degudament citat, sempre que amb aquesta incompareixença es causi indefensió.

9. Acceptar encàrrecs professionals contra un antic client, fora dels supòsits excepcionals previstos en l'article 29.2 del present Codi.

10. Defensar interessos contraposats.

11. Causar indefensió al client.

12. L'actuació negligent o mala praxi professional en la direcció de l'afer encomanat.

13. No haver dut a terme l'encàrrec professional.

14. Acceptar un encàrrec professional que produeixi greu conflicte d'interessos o perill per a la independència professional.

15. Retenir documentació lliurada pel client, o no fer la corresponent liquidació d'honoraris professionals quan escaigui.

16. La competència deslleial i/o qualsevol acte de captació deslleial de clients.

17. Impugnar de manera habitual i temerària les minutes d'honoraris de companys.

18. La realització d'activitats, la constitució d'associacions o la participació en aquestes quan tinguin com a finalitat o realitzin funcions públiques reservades per llei als col·legis o els interfereixin de qualsevol manera.

19. La realització d'un acte de publicitat il·lícita, quan aquest acte tingui una particular transcendència motivada per la seva difusió o per altres circumstàncies.

20. Constituir una societat professional d'advocats que adopti una denominació subjectiva que no estigui formada amb el nom de tots els socis advocats, d'algun d'ells o d'un de sol.

21. Constituir una societat professional d'advocats que tingui per objecte social, a més de l'exercici de l'advocacia, l'exercici d'una altra activitat professional, que adopti una denominació subjectiva que no estigui formada amb el nom de tots els socis que estiguin habilitats per exercir les professions que integrin l'objecte social, d'algun d'ells o d'un de sol.

22. Constituir una societat professional d'advocats que adopti una denominació objectiva que porti a confusió sobre les activitats que integren l'objecte social i, en concret, que faci referència a una activitat que no estigui inclosa en el seu objecte social.

23. Constituir una societat professional d'advocats en què la majoria del seu capital social i dels seus drets de vot no pertanyin a advocats en exercici o en la qual la majoria dels membres del seu òrgan d'administració no siguin advocats en exercici.

24. Constituir una societat professional d'advocats que tingui per objecte, a més de l'exercici de l'advocacia, l'exercici d'una altra activitat professional, en la qual la majoria del seu capital social i dels seus drets de vot no pertanyin a persones habilitades per exercir les professions que integrin l'objecte social o en la qual tampoc siguin persones habilitades la majoria dels membres del seu òrgan d'administració.

25. No sol·licitar a la junta de govern la inscripció en el Registre col·legial corresponent d'una societat professional d'advocats amb domicili social a Catalunya, d'una sucursal establerta a Catalunya de societats professionals d'advocats que tinguin el domicili social fora de Catalunya o de qualsevol dels actes inscribibles en el Registre col·legial, llevat que aquesta omissió constitueixi infracció lleu.

26. En cas de canvi d'advocat, aconsellar al client no abonar els honoraris del seu antic advocat o infringir el que preveu l'article 76.3 d'aquest Codi.

27. La desconsideració envers un membre de l'òrgan de govern col·legial, en les seves actuacions com a tal.

28. La reincidència per comissió de més d'una infracció lleu quan aquesta infracció hagi estat declarada per resolució ferma.


29. La infracció d'un deure tipificat en aquest Codi i en els Estatuts dels col·legis i del Consell o d'un acord adoptat pels òrgans de govern del col·legi quan afecti:

a) Els aspectes essencials de la relació entre advocats i clients.

b) El correcte exercici de la professió i la concurrència lleial entre companys.
c) Qualsevol altra circumstància que no suposi infracció molt greu.


Article 89
Infraccions lleus

Es consideren infraccions lleus:
1. Compensar amb fons del client honoraris meritats, sense el seu consentiment.

2. La vulneració de la normativa reguladora del servei del torn ofici i assistència al detingut.

3. La valoració publicitària sobre la qualitat del propi servei o la menció de clients o afers sense autorització dels interessats.

4. Presentar reiteradament minutes d'honoraris que siguin declarats excessius o indeguts pels òrgans col·legials competents.

5. No notificar al col·legi el canvi de domicili o altres dades o circumstàncies rellevants per l'exercici de la professió.

6. Assumir la defensa del client d'un altre advocat sense sol·licitar-li la vènia.

7. En cas de canvi d'advocat, aconsellar al client no abonar els honoraris del seu antic advocat.

8. En concedir la vènia, no subministrar al nou advocat tota la informació rellevant i la documentació que hagi estat aportada pel client per a la defensa dels seus interessos.

9. L'incompliment de les disposicions del present Codi relatives a la passantia o de qualsevol normativa reguladora de la passantia.

10. No respectar un conveni celebrat entre advocats.

11. La desconsideració envers un company.

12. Entrar en contacte amb la part contrària sense autorització o intervenció del seu advocat.

13. Abusar de la circumstància d'ésser l'únic advocat intervinent.

14. Aconsellar al contrari sense que estigui assessorat per un advocat, a menys que s'hagi mantingut una estricta objectivitat.

15. La desconsideració envers la part contrària.

16. Permetre la utilització del seu nom o signatura a altres professionals no advocats en assumptes que no li hagin estat confiats directament.

17. La participació, l'afavoriment, la col·laboració o la connivència en actes d'intrusisme professional i en el seu encobriment.

18. En causar baixa en l'exercici de la professió, no notificar aquesta circumstància als òrgans judicials o administratius als quals l'advocat dirigeixi un procediment.

19. En les negociacions amb altres companys, facilitar-los informació falsa o atribuir-se facultats de decisió diverses a les conferides pel client.

20. Prometre resultats que no depenguin exclusivament de l'actuació professional.

21. La desatenció o desconsideració envers el client. No informar el client quan aquest ho demani sobre les actuacions realitzades i sobre els resultats que es vagin assolint.

22. No notificar prèviament a la junta de govern la interposició d'una acció civil o penal contra un altre advocat per causes derivades de l'exercici de la professió.

23. No atendre les comunicacions d'un company.

24. Condicionar la vènia al pagament d'honoraris.

25. La desconsideració envers els òrgans judicials.

26. La realització d'un acte de publicitat il·lícita quan aquest acte no tingui una particular transcendència motivada per la difusió o per altres circumstàncies. 

Això no obstant, atesa l'escassa transcendència de la infracció, la junta de govern podrà no sancionar-la quan l'advocat hagi cessat immediatament en la seva realització tan aviat hagi rebut el requeriment de cessació per part de la Comissió de Publicitat o de l'òrgan col·legial competent.

27. No sol·licitar la inscripció de qualsevol alta o baixa referida als advocats que col·laborin per a la societat professional d'advocats.

28. No informar el client quan aquest ho demani sobre el cost i el resultat previsible de la seva actuació professional.

29. La infracció d'un deure tipificat en aquest Codi i en els Estatuts dels col·legis i del Consell o d'un acord adoptat pels òrgans de govern del col·legi quan no suposi infracció molt greu o greu.



Article 90
De les sancions disciplinàries

1. Per infraccions molt greus s'imposarà una o més de les sancions següents:
a) Expulsió del Col·legi.
b) Suspensió en l'exercici professional per un període de sis mesos a dos anys.
c) Multa de fins a sis mil deu euros amb dotze cèntims.

2. Per infraccions greus s'imposarà una o més de les sancions següents:
a) Suspensió en l'exercici professional per un període no superior a sis mesos.
b) Multa de fins a tres mil cinc euros amb sis cèntims.

3. Per infraccions lleus s'imposarà una o més de les següents sancions:
a) Advertència per escrit.
b) Multa de fins a tres-cents euros amb cinquanta-un cèntims.

4. Les quantitats que els col·legis percebin per les sancions en forma de multa les destinaran a obra social.

5. Els advocats que siguin sancionats hauran d'abonar les despeses ocasionades amb motiu de la tramitació del procediment disciplinari.


Article 91
Dels criteris per a la seva imposició

En la imposició de les sancions disciplinàries col·legials s'haurà de guardar la deguda adequació entre la gravetat del fet constitutiu de la infracció i la sanció aplicada. Es consideraran especialment els criteris següents per a la graduació de les sancions a aplicar:
a) L'existència d'intencionalitat o reiteració.
b) La naturalesa o transcendència dels perjudicis causats.
c) La reincidència per comissió en el termini d'un any de més d'una infracció quan així hagi estat declarat per resolució ferma.


Article 92
Causes d'extinció de la responsabilitat disciplinària

1. La responsabilitat disciplinària dels col·legiats s'extingeix:
a) Pel compliment de la sanció.
b) Per la defunció.
c) Per la prescripció.


2. Si durant la tramitació del procediment disciplinari es produeix les causes previstes en les lletres b) i c) de l'apartat anterior es dictarà resolució declarant extingida la responsabilitat i arxivant les actuacions.

3. La baixa en el col·legi no extingeix la responsabilitat disciplinària contreta durant el període d'alta, encara que determina la impossibilitat d'executar la sanció que s'acordi. En aquest cas es conclourà el procediment disciplinari mitjançant la resolució que sigui procedent i en el cas de sanció l'execució quedarà en suspens fins el moment en què el col·legiat causi alta novament en el col·legi.


Article 93
Prescripció

1. Els terminis de prescripció en relació a les infraccions disciplinàries seran de dos anys respecte a les molt greus, d'un any respecte a les greus i de sis mesos respecte a les lleus. Aquests terminis comencen a comptar des que la infracció s'ha comès. En el cas que es tractin d'infraccions continuades el termini s'inicia quan han finalitzat totes les accions o omissions que infringeixin el mateix precepte administratiu o altres de semblants, en execució d'un pla preconcebut o aprofitant una ocasió idèntica. Si es tracta d'infraccions permanents el termini s'inicia quan es produeix la finalització o la cessació de l'activitat il·lícita.


2. Els terminis de prescripció en relació a les sancions disciplinàries seran de tres anys respecte a les imposades per infraccions molt greus, de dos anys respecte a les imposades per infraccions greus i d'un any respecte a les imposades per infraccions lleus. Aquests terminis comencen a comptar des que finalitzi la via administrativa o judicial.


3. Els terminis de prescripció s'interrompen:

a) Per qualsevol actuació col·legial realitzada amb coneixement formal de l'inculpat conduent a la iniciació, la tramitació o la resolució del procediment disciplinari. No tindran caràcter interruptiu la notificació de les actuacions col·legials que no tinguin per finalitat impulsar el procediment conduent a la imposició de la sanció disciplinària.

b) Per qualsevol actuació col·legial, realitzada amb coneixement formal del sancionat, dirigida a executar la sanció disciplinària. No tindran caràcter interruptiu la notificació de les actuacions col·legials que no tinguin per finalitat impulsar el procediment conduent a l'execució de la sanció disciplinària.

c) Per la interposició per part de l'inculpat o del sancionat de reclamacions o recursos de qualsevol classe.
d) Per la suspensió de la tramitació del procediment perquè s'esta tramitant un procés penal pels mateixos fets o per altres fets racionalment impossibles de separar dels sancionables d'acord amb aquest Codi.


Article 94
Rehabilitació per caducitat de l'anotació

1. L'anotació de les sancions a l'expedient personal del col·legiat caducarà als sis mesos si ha estat per falta lleu; als dos anys si ha estat per falta greu; als quatre anys si ha estat per falta molt greu, i als cinc anys si la sanció ha estat l'expulsió.

2. El termini per a la rehabilitació col·legial es computarà a partir de l'endemà del dia en què ha quedat acomplerta la sanció.

3. Els sancionats podran sol·licitar de la junta de govern la rehabilitació un cop transcorreguts els terminis de caducitat esmentats, la qual s'acordarà sense cap altre tràmit un cop comprovat que ha transcorregut el període de caducitat fixat en aquest Codi. Tanmateix, la rehabilitació es podrà acordar d'ofici.

4. La junta de govern trametrà al Consell General de l'Advocacia i al Consell dels Col·legis d'Advocats de Catalunya la resolució dictada en el procediment de rehabilitació.


Article 95
Rehabilitació de la sanció d'expulsió

1. No obstant el que es preveu a l'article anterior, si la sanció ha consistit en l'expulsió del col·legi, el sol·licitant haurà d'aportar proves de la rectificació de conducta, les quals seran apreciades ponderadament per la junta de govern del col·legi a fi i efecte d'acordar o denegar la rehabilitació, cosa que es farà mitjançant una resolució motivada i en un termini de dos mesos des de la sol·licitud.

2. Als efectes del que preveu l'apartat anterior, la junta podrà designar entre els seus membres un ponent que, prèvia audiència de l'interessat i pràctica de les proves que estimi convenients, informi favorablement o contràriament la sol·licitud esmentada. La Junta podrà acceptar l'informe, el qual es podrà incorporar a la resolució com a motivació d'aquesta o bé separar-se d'aquest informe havent de motivar aquesta decisió.

3. La resolució de la junta de govern es notificarà al sol·licitant en el termini de dos mesos des de la seva sol·licitud. Transcorregut aquest termini sense haver-se dictat i notificat la resolució, s'entendrà que la sol·licitud ha quedat desestimada.

4. Contra la resolució de la junta de govern es podrà interposar en el termini d'un mes recurs d'alçada davant el Consell dels Col·legis d'Advocats de Catalunya. Transcorregut el termini de tres mesos sense que es resolgui i notifiqui el recurs s'entendrà desestimat, i la via jurisdiccional contenciosa administrativa quedarà expedita.


Article 96
Àmbit d'aplicació del procediment disciplinari

Aquest procediment és aplicable a les actuacions que realitzen els col·legis d'advocats catalans i el Consell dels Col·legis d'Advocats de Catalunya en l'exigència de les responsabilitats disciplinàries dels col·legiats o dels advocats que actuen en el seu àmbit territorial de col·legiació en el cas d'infraccions de llurs deures professionals o col·legials, sens perjudici de la responsabilitat civil o penal que els sigui aplicable.


Article 97
Concurrència de sancions i independència dels procediments

1. No podran sancionar-se els fets que hagin estat sancionats penalment, administrativament o disciplinàriament, en aquells casos que s'apreciï identitat de subjecte, fet i fonament.

2. L'òrgan competent resoldrà la no-exigibilitat de responsabilitat disciplinària en qualsevol moment de la instrucció del procediment en què quedi acreditada la fermesa d'una sanció penal, administrativa o disciplinària sobre els mateixos fets, sempre que concorri, a més, identitat de subjecte o de fonament.

3. Quan està tramitant-se un procés penal pels mateixos fets o per altres fets racionalment impossibles de separar dels sancionables d'acord amb aquest Codi, serà suspesa la tramitació del procediment i s'interromprà el termini de prescripció. La represa del procediment disciplinari quedarà ajornada fins que s'incorpori a l'expedient col·legiat la decisió jurisdiccional ferma.

4. Un cop iniciat el procediment, en qualsevol moment en què l'instructor apreciï que la presumpta infracció pot constituir delicte o falta penal, n'informarà immediatament l'òrgan que hagi ordenat la incoació del procediment per tal que aquest òrgan decideixi sobre la comunicació dels fets al ministeri fiscal i resolgui de suspendre el procediment fins que l'autoritat judicial es pronunciï en ferm.

5. Represa la tramitació del procediment disciplinari en qualsevol dels supòsits esmentats, la resolució condemnatòria que es dicti haurà de respectar l'apreciació dels fets continguda en el pronunciament judicial esmentat, sempre que la resolució sigui condemnatòria.


Article 98
Mesures de caràcter provisional

1. Excepcionalment, l'òrgan competent per a incoar l'expedient disciplinari podrà acordar mesures provisionals mitjançant resolució motivada, per tal de garantir la protecció dels interessos col·legials, la garantia de l'eficàcia en la substanciació del procediment o per raó de la gravetat dels fets imputats.

Aquestes mesures es poden acordar en la resolució que incoï el procediment o durant la seva tramitació sense que pugui tenir, en cap cas, una durada superior a sis mesos, llevat el cas de paralització del procediment imputable a l'inculpat.


2. Les mesures provisionals que es poden acordar són, entre d'altres admeses en dret, les següents:

a) La suspensió de l'exercici professional per un període de sis mesos prorrogables, en el cas de faltes molt greus, per tres més si els fets revesteixen una especial transcendència o se'n pot derivar un perjudici per als interessos col·legials o resultar perjudicada la investigació dels fets.

b) La suspensió de l'exercici professional per un període no superior a tres mesos en el cas d'infraccions greus.

3. El temps que l'inculpat ha estat subjecte a la mesura provisional de suspensió de funcions serà, en tot cas, computable als efectes de compliment d'aquest tipus de sanció.

4. No es pot acordar la mesura de suspensió provisional en l'exercici de la professió per a la seva pròpia defensa quan els col·legiats es trobin sotmesos a procés o inculpació d'un procediment penal.


Article 99
Tramitació del procediment

El procediment disciplinari s'impulsarà d'ofici en tots els seus tràmits, els quals s'ajustaran a les disposicions d'aquest Codi i, en allò que no preveu, a la Llei 30/1992, de 26 de novembre, els principis continguts en el títol IX de la qual seran en qualsevol cas de compliment obligat.


Article 100
Notificacions

1. La tramitació i les notificacions s'ajustaran al que estableix aquest Codi i, en allò que no preveu, al que disposa el títol V, capítol III i el títol VI, capítol II de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, amb les modificacions realitzades per la Llei 4/1999, de 13 de gener.

2. Si així ho preveuen els estatuts dels col·legis, la notificació de les actuacions es podrà realitzar a través de mitjans informàtics, telemàtics o electrònics, en la mesura que els recursos disponibles així ho permetin i sempre que el seu destinatari hagi manifestat expressament la seva voluntat de ser notificat a través d'aquests mitjans. Aquesta notificació equivaldrà a l'efectuada per escrit sempre que es pugui garantir la recepció pel seu destinatari.


3. Les notificacions es poden practicar desplegant tota la seva eficàcia en el domicili professional que el col·legiat hagi comunicat al col·legi, sens perjudici de la responsabilitat derivada del fet de no haver comunicat reglamentàriament l'eventual trasllat.


4. Si no pot ser verificada la notificació en els termes previstos pels apartats 1, 2 i 3 de l'article 59 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, la notificació es considerarà realitzada als quinze dies de l'anunci al tauler d'edictes del col·legi.
5. Les notificacions als col·legiats no residents podran realitzar-se, si escau, per mitjà del seu col·legi de residència.


Article 101
Ampliacions i pròrrogues de terminis

1. Excepcionalment, l'òrgan competent per a la iniciació i resolució del procediment podrà acordar, a proposta de l'instructor, l'ampliació dels terminis mitjançant motivació clara de les circumstàncies concurrents i només quan s'hagin esgotat tots els mitjans a disposició disponibles.

2. En el cas d'acordar-se l'ampliació del termini, aquesta no podrà ser superior a l'establert per a la tramitació del procediment.

3. L'acord sobre l'ampliació, el qual es notificarà a les persones interessades, no es podrà recórrer, sens perjudici d'allò que pugui ser al·legat per part d'aquestes per a ser considerat en la resolució que posi fi al procediment i en l'eventual impugnació en ulteriors recursos que s'interposin en contra de la resolució.


Article 102
Drets dels col·legiats en el procediment disciplinari


Els advocats sotmesos a un procediment disciplinari tindran els drets següents:

a) A ser assabentats dels fets que se'ls imputen, de les infraccions que aquests fets poden constituir i de les sancions que comporten, i també de la identitat de l'instructor, de l'òrgan competent per imposar la sanció i de la norma que atribueix aquesta competència.

b) A l'accés a l'expedient administratiu en qualsevol moment del procediment, a saber l'estat de la seva tramitació i a obtenir còpies dels documents continguts en aquest en els termes previstos per la legislació vigent.

c) A abstenir-se de declarar en el procediment seguit en contra seva, a formular al·legacions, a proposar les proves pertinents per a la seva defensa i a utilitzar tots els mitjans de defensa admesos per l'ordenament jurídic que siguin procedents.

d) A la presumpció d'innocència i, per tant, mentre no recaigui resolució, a no ser considerat culpable, com també té dret que la sanció estigui basada en actes o mitjans probatoris de càrrec o incriminadors de la conducta reprovada, que la càrrega de la prova correspongui a qui acusa i que qualsevol insuficiència en el resultat de les proves practicades, lliurement valorat per l'òrgan sancionador, hagi de traduir-se en un pronunciament absolutori.

e) A actuar assistits de tècnic o assessor quan ho considerin convenient en la defensa dels seus interessos.

f) A obtenir una resolució motivada del procediment que inclourà una valoració de les proves practicades, i especialment d'aquelles que constitueixin els fonaments bàsics de la decisió, la fixació dels fets, la infracció o les infraccions que es cometen i la sanció o les sancions que se li imposen, o bé la declaració de no-existència d'infracció o de responsabilitat.

g) A tots els altres drets reconeguts per la Llei 30/1992, de 26 de novembre.
Article 103


Formes d'iniciació del procediment

1. El procediment s'iniciarà d'ofici, com a conseqüència de la pròpia iniciativa de l'òrgan col·legial competent, de denúncia o de comunicació.
2. Abans de l'obertura de l'expedient disciplinari l'òrgan competent per iniciar el procediment disciplinari podrà acordar la realització d'unes diligències o actuacions prèvies, excepte quan la insostenibilitat de la pretensió resulti tan evident que no sigui viable iniciar cap diligència.
3. Si els fets afecten un membre de la junta de govern d'un col·legi o del Consell dels Col·legis d'Advocats de Catalunya, es traslladarà l'expedient de manera immediata al Consell.


Article 104
De les denúncies

1. A efectes del que es disposa en aquest Codi es considera una denúncia l'acte pel qual qualsevol persona posa en coneixement d'un òrgan col·legial l'existència d'un determinat fet que pogués constituir infracció disciplinària d'un col·legiat.

2. Les denúncies hauran d'expressar la identitat de la persona o les persones que la presenten, el relat dels fets que poguessin constituir infracció i la data de la seva comissió i, quan sigui possible, la identificació dels presumptes responsables. No es consideraran denúncia en cap cas els escrits anònims.

3. Per donar curs a una denúncia, caldrà que la persona o les persones que la presenten es ratifiquin davant l'òrgan competent per a la iniciació o la resolució del procediment. En cas de denunciants residents fora del territori del Col·legi, s'admetrà la ratificació efectuada en el Col·legi corresponent per al territori de la seva residència.

4. Es considerarà interessat als efectes corresponents el denunciant dels fets que s'hagi ratificat oralment, segons l'apartat anterior, el qual tindrà dret que se li notifiquin, de la manera prevista en aquest Codi, els actes legalment establerts.


Article 105
Actuacions o diligències prèvies

1. Amb anterioritat a l'obertura de l'expedient disciplinari, es podran fer unes actuacions o diligències prèvies amb l'objecte de determinar amb caràcter preliminar si concorren les circumstàncies que justifiquin aquesta iniciació.

2. Les actuacions o diligències prèvies seran realitzades per la persona o òrgan col·legial que determini l'òrgan competent per a la iniciació o resolució del procediment.

3. Finalitzades les actuacions d'aquesta informació i necessàriament en el termini màxim de trenta dies hàbils des de la resolució que va acordar obrir-la, la persona o òrgan col·legial que les hagi realitzat, sempre que no sigui el mateix per iniciar el procediment, farà una proposta de resolució per decidir l'obertura de l'expedient disciplinari o bé l'arxivament de les actuacions.


Article 106
Els acords d'iniciació del procediment i d'arxiu de les actuacions

1. A la vista de la proposta formulada per la persona o l'òrgan que ha realitzat les actuacions o diligències prèvies, la junta de govern decidirà l'obertura de l'expedient disciplinari o bé l'arxivament d'actuacions. Aquesta competència no podrà ser objecte de delegació.

2. La resolució d'arxivament d'actuacions es notificarà als denunciants i als interessats als efectes oportuns.

3. La resolució d'iniciació del procediment es notificarà als interessats juntament amb el plec de càrrecs segons es disposa en l'article següent.


Article 107
Instrucció i plec de càrrecs

1. L'instructor, donant-ne fe el secretari, ordenarà la pràctica de totes les actuacions adequades per determinar i comprovar els fets i de totes les proves que puguin conduir al seu aclariment i a la determinació de les responsabilitats susceptibles de sanció disciplinària.

2. En el termini d'un mes des de l'obertura de l'expedient disciplinari i a la vista de les actuacions practicades, l'instructor formula el plec de càrrecs amb el contingut següent:

a) La identificació de les persones presumptament responsables.

b) L'exposició dels fets imputats a l'inculpat en paràgrafs separats i numerats per cadascun d'ells.

c) La infracció o infraccions que aquests fets puguin constituir, amb indicació de la seva normativa reguladora.

d) Les sancions disciplinàries que aquests fets puguin comportar, amb indicació de la seva normativa reguladora.

e) L'òrgan col·legial competent per imposar la sanció disciplinària.


3. L'acord d'obertura de l'expedient disciplinari juntament amb el plec de càrrecs es notificarà als interessats, als quals s'atorgarà un termini de deu dies per formular al·legacions.


Article 108
Reconeixement de l'infractor

Si l'inculpat reconeix voluntàriament la seva responsabilitat respecte dels fets, l'instructor eleva l'expedient a l'òrgan competent per resoldre, sens perjudici que pugui continuar la seva tramitació si hi ha indicis raonables de frau o d'encobriment d'altres persones.


Article 109
Mitjans i pràctica de la prova

1. Els fets rellevants per a la decisió d'un procediment podran acreditar-se per qualsevol mitjà de prova admissible en dret.

2. Quan l'instructor no tingui per certs els fets al·legats pels interessats o la naturalesa del procediment ho exigeixi, acordarà l'obertura d'un període de prova per un termini no superior a trenta dies ni inferior a deu, a fi que puguin proposar-se i practicar-se les que consideri pertinents.

3. L'instructor de l'expedient disciplinari solament podrà rebutjar les proves proposades pels interessats, mitjançant resolució motivada, quan siguin manifestament improcedents o innecessàries, perquè la seva relació amb els fets no puguin alterar la resolució final a favor del presumpte responsable. Aquesta resolució es podrà recórrer quan determini la impossibilitat de continuar el procediment o produeixi indefensió. En els altres casos l'oposició s'ha de manifestar mitjançant l'oportuna al·legació per part de l'afectat per a la seva consideració en la resolució que posi fi al procediment i en el recurs que es pugui interposar contra la resolució.

4. Es notificarà a l'inculpat amb prou antelació el lloc, la data i l'hora per a la pràctica de les proves que hagi de realitzar el mateix instructor, amb la finalitat que pugui intervenir.


Article 110
Proposta de resolució

L'instructor, dins els deu dies següents a l'expiració del període de proposició i pràctica de la prova, formularà la proposta de resolució, la qual haurà de tenir el contingut següent:

a) La fixació amb precisió i de manera motivada dels fets que s'imputin en el procediment.

b) La qualificació de la infracció o infraccions que constitueixen aquests fets i la seva normativa reguladora o bé la declaració d'inexistència d'infracció o infraccions.

c) La identificació de la persona o persones que en resultin responsables.

d) La sanció o sancions a imposar i la seva normativa reguladora o bé la declaració de no existència de responsabilitat.


Article 111
Tràmit d'audiència i elevació de la proposta de resolució

1. La proposta de resolució es notificarà a l'inculpat perquè en el termini improrrogable de deu dies, a la vista de l'expedient, pugui al·legar davant l'instructor tot allò que consideri convenient per a la seva defensa.

2. Una vegada complerts els tràmits anteriors l'instructor trametrà la proposta de resolució juntament amb l'expedient complet a la junta de govern o al Consell competent per resoldre.

3. Abans de dictar resolució, l'òrgan col·legial competent per resoldre podrà decidir, mitjançant un acord motivat, la realització de les actuacions complementàries indispensables per resoldre el procediment. L'acord de realització d'actuacions complementàries es notificarà als interessats, als quals es concedirà un termini de set dies per formular les al·legacions que tinguin per pertinents. Les actuacions complementàries s'hauran de practicar en un termini no superior a quinze dies. El termini per resoldre el procediment quedarà suspès fins a l'acabament de les actuacions complementàries. No tindran la consideració d'actuacions complementàries els informes que precedeixen immediatament la resolució final del procediment.


Article 112
Formes de finalització de l'expedient disciplinari

1. Posaran fi a l'expedient disciplinari la resolució per la qual s'imposa la sanció o s'acorda el sobreseïment, com també la declaració de caducitat.

2. També produirà la terminació de l'expedient disciplinari la impossibilitat de continuar-lo per causes sobrevingudes. La resolució que es dicti haurà de ser motivada en tot cas.


Article 113
Resolució del procediment

1. La resolució que posi fi a l'expedient disciplinari haurà de ser acordada en el termini màxim de trenta dies des de la recepció de la proposta de l'instructor, haurà de ser motivada i decidirà totes les qüestions plantejades pels interessats i aquelles altres derivades de l'expedient disciplinari.

2. En la resolució no es podran acceptar fets distints dels determinats en la fase d'instrucció de l'expedient disciplinari, salvat els que resultin, en el seu cas, de l'aplicació del que preveu el número 1 d'aquest article, amb independència de la seva diferent valoració jurídica.

3. La resolució dictada haurà de ser notificada a l'inculpat, haurà de respectar el que estableix l'article 89 de la Llei 30/1992 i expressarà els recursos en contra que siguin procedents, els òrgans administratius o judicials davant els quals s'haurien de presentar i el termini per interposar-los, sens perjudici que els interessats en puguin interposar qualsevol altre que considerin oportú. També s'inclourà en la resolució la valoració de les proves practicades, i especialment d'aquelles que constitueixin els fonaments bàsics de la decisió, fixaran els fets i, en el seu cas, la persona o persones responsables, la infracció o infraccions comeses i la sanció o sancions que s'imposen o bé la declaració de no-existència d'infracció o de responsabilitat.


Article 114
Caducitat del procediment

1. El venciment del termini màxim establert de sis mesos des de l'acord d'inici del procediment sense que s'hagi dictat i notificat resolució produirà la caducitat del procediment. En aquests casos, la resolució que declari la caducitat ordenarà l'arxivament de les actuacions.

2. La caducitat del procediment no produirà per si mateixa la prescripció de la responsabilitat disciplinària, però els procediments caducats no interrompran el termini de prescripció.

3. La caducitat del procediment no impedeix iniciar un nou procediment disciplinari per aquell mateix assumpte si encara no s'ha extingit la responsabilitat sancionadora per prescripció.


4. El termini màxim per dictar i notificar la resolució quedarà suspès en els casos següents:

a) Quan hagi de realitzar-se qualsevol tipus de prova que hagi estat proposada per les persones interessades, durant el temps necessari per a la incorporació dels resultats a l'expedient.

b) Quan s'estigui tramitant un procés penal pels mateixos fets o per altres fets racionalment impossibles de separar dels sancionables d'acord amb aquest Codi i s'hagi acordat suspendre el procediment. El termini quedarà suspès fins que s'incorpori a l'expedient col·legial la sentència o decisió judicial ferma.

c) Quan el procediment quedi paralitzat per causa imputable a l'inculpat, mentre no desapareguin les causes que van motivar aquesta paralització.

d) Per qualsevol altre supòsit previst en la legislació general sobre procediment administratiu.


Article 115
Execució i suspensió de les sancions disciplinàries

1. Les resolucions de la junta de govern dictades en la matèria pròpia d'aquest Reglament no es podran executar fins que no hagin estat confirmades pel Consell en resoldre el recurs d'alçada o bé fins que hagi transcorregut el termini establert per a la interposició sense efectuar-la. No obstant això, les mesures provisionals aprovades poden ser executades des de la data en què han estat adoptades.

2. Les resolucions del Consell dels Col·legi d'Advocats de Catalunya per les quals es resolen els recursos administratius en matèria disciplinària són plenament executives. Si s'interposa recurs contenciós administratiu, se'n podrà suspendre l'execució conforme als termes previstos en la Llei reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

3. Les resolucions del Consell dels Col·legi d'Advocats de Catalunya per les quals s'imposa una sanció disciplinària en l'àmbit de les seves competències no es podran executar fins que no hagin estat confirmades en la resolució del recurs de reposició previst o bé fins que no hagi transcorregut el termini establert per a la interposició sense efectuar-la, llevat de les mesures provisionals aprovades, que podran ser executades des de la data en què han estat adoptades.


Article 116
Publicitat i efectes de les sancions disciplinàries

1. L'òrgan que dicta la sanció disciplinària podrà acordar, per raons d'exemplaritat i en previsió de futures conductes infractores, la publicació de les sancions imposades d'acord amb el previst en el present Codi, una vegada finalitzi la via administrativa o judicial, amb independència de la seva execució.

2. Quan la sanció hagi estat objecte de recurs davant el Consell dels Col·legis aquest comunicarà la resolució d'aquest recurs al Col·legi al qual pertanyi l'inculpat a efectes de la seva publicació.

3. La publicació s'haurà de fer en els butlletins d'informació que els col·legis distribueixen als seus col·legiats, com també en els taulers d'anunci d'aquestes corporacions, i podran donar referència dels noms i cognoms, la classe i naturalesa de la infracció comesa i de la sanció imposada. En el cas que la sanció disciplinària sigui judicialment anul·lada haurà de fer-se una publicitat anàloga d'aquesta anul·lació.

4. Les sancions disciplinàries que impliquin suspensió en l'exercici de la professió o expulsió d'un col·legi tindran efecte en l'àmbit de tots els col·legis d'advocats de l'Estat espanyol, i amb aquesta finalitat hauran de ser comunicades al Consell General de l'Advocacia perquè ho traslladi als altres col·legis.


Article 117
Iniciació del procediment abreujat

L'òrgan competent per iniciar el procediment abreujat, acordarà la tramitació de l'expedient disciplinari regulat en aquesta secció quan apreciï de manera motivada l'existència d'elements de judici que permetin qualificar la infracció com a lleu.

Article 118
Instrucció del procediment abreujat

1. Una vegada dictat l'acord d'iniciació, l'instructor, a la vista de les actuacions practicades, formula la proposta de resolució.

2. La proposta de resolució, on s'han d'exposar els fets imputats, les infraccions que aquests puguin constituir, les sancions d'aplicació, l'òrgan competent per resoldre i la normativa que li atorguen la competència, es notifica als interessats juntament amb l'acord d'iniciació i la indicació que es tracta d'un procediment abreujat, a fi que en un termini de 10 dies puguin proposar proves i al·legar allò que considerin convenient per a la defensa dels seus drets i interessos.

3. Transcorregut el termini anterior i desprès de l'eventual pràctica de la prova, l'instructor, sense cap altre tràmit, eleva l'expedient a l'òrgan competent per resoldre.

4. En tot cas, l'òrgan competent podrà proposar o acordar que se segueixi el procediment ordinari.


Article 119
Resolució del procediment abreujat
El procediment abreujat es resoldrà i es notificarà en el termini d'un mes des de la seva iniciació.


Article 120
Objecte dels recursos

1. Podran ser objecte de recurs en via administrativa col·legial les resolucions que posin fi al procediment i als actes de tràmit que determinin la impossibilitat de continuar el procediment, produeixin indefensió o perjudici irreparable a drets i interessos legítims.

2. L'oposició a la resta d'actes de tràmit l'hauran d'al·legar els interessats, per a la seva consideració en la resolució que posi fi al procediment, i per a la impugnació d'aquests actes en el recurs administratiu.


Article 121
Actes que posen fi a la via administrativa

1. Les resolucions del Consell dels Col·legis de Catalunya en matèria disciplinària esgoten la via administrativa d'acord amb l'article 109.d) de la Llei 30/1992 i podran ser recorregudes potestativament en reposició davant el mateix òrgan que les va dictar o ser impugnades directament davant l'ordre jurisdiccional contenciós administratiu.

2. La resta de resolucions col·legials en matèria disciplinària podran ser objecte de recurs d'alçada davant el Consell dels Col·legis de Catalunya.


Article 122
Motius d'impugnació

1. Els recursos d'alçada i potestatiu de reposició podran fonamentar-se en qualsevol dels motius de nul·litat i anul·labilitat previstos en els articles 62 i 63 de la Llei 30/1992.

2. El recurs extraordinari de revisió solament es podrà fonamentar en els casos previstos a l'article 118 de la Llei 30/1992.


Article 123
Interposició dels recursos

1. El recurs d'alçada podrà interposar-se en el termini improrrogable d'un mes des de la notificació, mitjançant un escrit a presentar davant la junta de govern del Col·legi que hagi dictat la resolució recorreguda o davant del Consell dels Col·legi d'Advocats de Catalunya. Si el recurs s'ha interposat davant la junta de govern, aquesta haurà de trametre'l al Consell en el termini de deu dies, amb el seu informe i amb una còpia completa i ordenada de l'expedient.

2. El recurs potestatiu de reposició es podrà interposar en el termini improrrogable d'un mes des de la notificació, mitjançant escrit a presentar davant del Consell dels Col·legi d'Advocats de Catalunya.

Article 124
Audiència de les persones interessades

1. Per a la resolució dels recursos es podran tenir en compte tots els fets i al·legacions continguts a l'expedient. L'òrgan que resolgui el recurs decidirà totes les qüestions, tant de forma com de fons, que plantegi el procediment, hagin estat al·legades o no per les persones interessades.

2. Quan calgui tenir en compte documents no recollits en l'expedient originari, es posarà de manifest a les parts per tal que, en un termini no inferior a deu dies ni superior a quinze, formulin les al·legacions i presentin els documents i els justificants que considerin procedents.

3. La resolució estimarà en tot o en part o desestimarà les pretensions formulades en el recurs o declararà la seva inadmissió. En tot cas, la resolució serà congruent amb les peticions formulades pel recurrent.

Article 125
Resolució dels recursos

1. El Consell dels Col·legis d'Advocats de Catalunya, realitzats prèviament els informes i les proves que consideri pertinents, haurà de dictar i notificar resolució expressa en els tres mesos següents a la recepció del recurs i els antecedents.

2. Transcorreguts tres mesos des de la interposició del recurs d'alçada sense que es resolgui i notifiqui la resolució, es podrà entendre desestimat el recurs.

3. Transcorregut un mes des de la interposició del recurs potestatiu de reposició contra l'arxivament de diligències prèvies sense que es resolgui i notifiqui la resolució, es podrà entendre desestimat el recurs.

4. La resolució dels recursos haurà de ser motivada i resoldrà totes les qüestions plantejades a l'expedient.



Disposició derogatòria
Queden derogats el Recull d'Usos i Costums de l'Advocacia Catalana de 1985, el Reglament de Procediment Disciplinari Català de 1994, el Reglament de Publicitat de 1998, el Reglament de Societats Professionals d'Advocats de 2000 i, en general, qualsevol altra norma relativa a l'exercici de l'advocacia aprovada pel Consell que s'oposi a allò que estableix el present Codi.
Disposició addicional

Els col·legis d'advocats catalans adaptaran la seva normativa al que estableix el present Codi en el termini de sis mesos a comptar des de la seva entrada en vigor.(02.253.032)